Oroszország után második Magyarország a vesztegetési listán

Vágólapra másolva!
Az Ernst and Young nemzetközi tanácsadó cég felmérése szerint, Magyarországon jóval többen tartják elképzelhetőnek, hogy a cégvezetők megkerülik a szabályokat, mint más kelet-európai országokban.
Vágólapra másolva!

A magyar cégek kétharmada szerint a cégeknek pénzügyi nehézségeik lesznek a következő tizenkét hónapban, és a pénzügyi teljesítmény javítása érdekében a cégvezetés költségmegszorítást alkalmaz, ez pedig növeli a korrupciós kockázatokat - derül ki az Ernst & Young nemzetközi könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cég legfrissebb felméréséből, amit szerdán délelőtt a budapesti rendezvényén ismertetett a társaság.

Biró Ferenc, a cég kockázatkezelési üzletágvezetője közölte: az Európa-szerte több mint 2300, Magyarországon pedig több mint száz, tőzsdén jegyzett, ezer főnél nagyobb létszámú cégnél dolgozó alkalmazott bevonásával készített visszaélési felmérés szerint a magyar válaszadók 27 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két évben tapasztalt komoly visszaélést.

Ezzel Magyarország a második legrosszabb eredményt érte el, Oroszország lett az első 37, Horvátország pedig a harmadik 26 százalékkal. A 27 százalékos magyar eredmény bőven meghaladja a fejlődő piaci országok (például Horvátország, Csehország, Lengyelország, Oroszország, Ukrajna) 20 százalékos átlagértékét. A legjobb eredményt Szlovákia érte el 5 százalékos eredménnyel, míg Nagy-Britanniában, Hollandiában és Svédországban 10 százalék jelezte, hogy találkozott komoly visszaéléssel.

A magyar cégeknél dolgozók kétharmada azt állította, hogy a cégvezetés hajlandó megkerülni az ellenőrzést, szemben az 50 százalékos európai átlaggal. Biró közölte: 2009-ben azt mondta többség, hogy nincs szükség szigorúbb törvényi szabályozásra, most azonban jelentősen megnőtt az igény: Európa-szerte a válaszadók 77 százaléka szeretné, ha a hatóságok többet tennének a csalások és a korrupció visszaszorítása érdekében. A szigorúbb hatósági ellenőrzésre leginkább a jelentős államadóssággal és pénzügyi gondokkal küzdő országok - Görögország, Portugália, Írország - munkavállalói szerint van szükség. A magyar válaszadók borúlátóan ítélik meg a szabályozási környezetet, harmaduk abban sem hisz, hogy a hatóságok hajlandók vesztegetési ügyekben vádemelésre.

Az Ernst & Young tavaly májusban publikált korrupciós felmérése szerint Magyarországon a leggyakoribbak a vállalati csalások a közép- és kelet-európai régióban, a hazai cégvezetők negyede tapasztalt komoly visszaéléseket saját vállalkozásánál a múlt évet megelőző két évben

A tavaly ismertetett, ötven magyarországi cégvezető, valamint belső auditért és jogi kérdésekért felelős döntéshozó megkérdezésével készített jelentés szerint a válaszadók több mint negyede találkozott komoly visszaélésekkel a recesszió időszakában. Ez az arány meghaladta a 14 százalékos régiós és a 16 százalékos világátlagot is.