Ingyenesnek hirdetett hajóút miatt büntetett egy utazásszervező céget a GVH

Vágólapra másolva!
Nyolcmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Beck Reisen utazásszervező céget. Többen kaptak olyan direkt marketing levelet a társaságtól, mely szerint "garantáltan ingyen" nílusi hajóutat nyertek, de a versenyhivatal szerint a levélben az egyéb költségekről nem tettek említést.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 8 millió forintra bírságolta a Beck Reisen Kft. utazásszervező céget, mert az 2010-ben egyes egyiptomi, nílusi hajóutakról, illetve az éves Beck utazási klubtagságra vonatkozó nyereményekről megtévesztő tájékoztatást adott a fogyasztóknak.

A versenyhivatal közleménye szerint tavaly áprilisban és májusban többeknek is küldött direkt marketing (DM) leveleket a Beck Reisen, és abban arról tájékoztatta őket, hogy megnyertek egy 8 napos nílusi hajóutat, "garantáltan ingyen". A levelekben azonban a cég nem tett említést a hajóút igénybevételével kapcsolatban felmerülő egyéb költségekről.

A DM-levelekben arról is értesítést kaptak a fogyasztók, hogy egyéves tagságot nyertek a Beck utazási klubba, amelynek értéke 35 000 forint, a nyeremény pedig különböző előnyökkel jár a tagok számára. A GHV szerint ezzel a cég a kiválasztottság érzését akarta kelteni a fogyasztóban. A vállalkozás ügyfelei ugyanakkor automatikusan megkapták a klubtagságot, amelynek nem volt nyeremény jellege, és nem bizonyították a tagság nyújtotta kedvezmények körét sem. A versenyhivatal a bírság kiszabásakor tekintettel volt arra, hogy a vállalkozással szemben korábban hasonló ügyben már állapított meg jogsértést - fogalmaz a GVH közleménye.

Február hetedikén a Beck Reisen Kft. utazásszervezői tevékenység végzésére vonatkozó engedélyét visszavonták, így az utazásokat nem szervezhet és nem bonyolíthat le, és a befizetett előlegeket és részvételi díjakat is vissza kell utalnia.