Alkotmánymódosítással venné vissza a korai nyugdíjakat a Fidesz

Vágólapra másolva!
A még hatályos alkotmány módosításával teremtene lehetőséget a Fidesz arra, hogy csökkentse vagy meg is szüntesse a korhatárnál fiatalabban visszavonult nyugdíjasok ellátását.
Vágólapra másolva!

Csökkenhet, vagy akár meg is szűnhet azok nyugdíja, akik az általános öregségi korhatár előtt vonultak nyugalomba - egyebek mellett ezt tartalmazza az az alkotmánymódosító javaslat, amelyet pénteken nyújtott be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István fideszes képviselő.

A jelenleg még (2012. január 1-ig) hatályos alkotmányban szereplő nyugellátáshoz való jog a javaslat szerint azokat illetné meg, akik betöltötték az általános, törvényben meghatározott korhatárt. Törvény ennek ellenére azoknak is megállapíthat nyugdíjat, akik még nem töltötték be a korhatárt, viszont arra is lehetőséget ad, hogy csökkentsék vagy megszüntessék a már megállapított nyugdíjakat.

Az alkotmánymódosítás úgy fogalmaz: az általános korhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás "törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető." Ez egyebek mellett megteremti a lehetőségét annak, hogy a szolgálati nyugdíjba vonult, középkorú rendőröktől megvonják az ellátást, hiszen ők még képesek dolgozni.

A javaslat indoklása "a jövendő generációk érdekeire és várható terheire", illetve a korhatár előtti nyugdíj lehetőségének megteremtésére és a nők fokozottabb védelmére hivatkozik. A képviselők az indoklásban azt írják: a javaslat módot ad arra, hogy a törvényhozó "átrendezze" a jelenleg már fennálló nyugellátásokat is.

Balsai István az [origo]-nak azt mondta: a nyugdíjszabályok módosítása lehetőséget ad a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatára (kérdésre azt is hozzátette, hogy a szolgálati nyugdíjakéra is). Az ilyen átalakítások Balsai szerint beleütköznének a jelenleg még hatályos alkotmány rendelkezéseibe, ezért kell módosíttani azt.

A január 1-től hatályos új alaptörvényben nem szerepel a szociális biztonsághoz való jog, a szöveg szerint Magyarország csak "arra törekszik", hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson. Nincs az alaptörvényben általános nyugdíjjogosultság sem, csak annyi, hogy az állam egységes, szolidaritási elven működő nyugdíjrendszert tart fenn, ennek alapvető szabályait egy külön sarkalatos törvényben kell szabályozni.