Matolcsynak megfelel a 180 forinton rögzített frankhitelárfolyam

svájci frank, pénz, valuta, deviza, hitel, bank, bankjegy, forint
Vágólapra másolva!
A Bankszövetség és a kormány képviselői pénteken tárgyaltak a devizahitelek árfolyamának rögzítéséről. Az egyeztetésen a szerdán még 160 forintos frankhitelárfolyamot indítványozó Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már elfogadhatónak tartotta a 180 forintos árfolyamra tett bankszövetségi javaslatot. A hétvégén várhatóan nem születik meg az egyezség, legkorábban a jövő kedden jöhet létre megállapodás.
Vágólapra másolva!

Az MTI jelentése szerint több pontban megállapodtak a devizahitelesek megmentését célzó lépésekről a Bankszövetség és a kormány képviselői pénteken. A nemzetgazdasági miniszter például egyetértett abban, hogy a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója közölte: a tárgyalásokon komoly előrelépés történt a kilakoltatási és árverési moratórium megszűnésének időpontjára tervezett, összehangolt intézkedéscsomagról. A pénteki egyeztetésen a svájci frank rögzítéséhez mérten arányosan módosul a korábban bejelentetthez képest az euró- és a jenalapú hitelek törlesztésekor alkalmazott árfolyam is. Müller közölte: az egyeztetések tovább folytatódnak, és várhatóan kedden születhet megállapodás, ezt követően a felek közös bejelentést tesznek.

Az árfolyam rögzítése azt jelentené, hogy a svájcifrank-alapú hitelt felvett adósok - ha igényelnék ezt a megoldást - havonta 180 forintos frankárfolyamnak megfelelő törlesztőrészletet utalnának át, függetlenül attól, hogy a devizapiacon éppen mennyit ér egy frank. Mivel jelenleg 214 forintnál jár az árfolyam, ez jelentősen kisebb törlesztést jelentene a mostaninál. A valós és a rögzített árfolyam közötti különbség azonban nem tűnne el, a bank erre tulajdonképpen egy új (forint)hitelt nyújtana az adósnak, a havonta gyűlő összeget pedig később ki kellene fizetni, akárcsak a többi hiteltartozást. Az azonban egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor és hogyan.

A Bankszövetség a pénteki ajánlatával a kormány szerdán kiszivárgott terveire reagált. A Népszabadság és a Reuters hírügynökség szerdán azt írta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetségnek írt levelében a devizahitelesek esetében a frank árfolyamának 160 forinton történő rögzítését javasolta. A levélből az is kiderült a hírügynökség szerint, hogy a kormány szigorú feltételekhez kötné a kilakoltatási és árverezési moratórium feloldását. A levél alapján a kormány a bankok beleegyezését várta volna ahhoz is, hogy 2013-ban és 2014-ben is fizessenek különadót, amelynek mértéke a jelenlegi adó 50 százaléka lenne.