Kiszállt a Saab megmentéséből a kínai beruházó

Vágólapra másolva!
Visszalépett a kínai Hawtai cég attól a 150 millió eurós beruházástól, amely a bajban levő svéd Saab autógyárat segítette volna az április eleje óta szünetelő gyártás újraindításában.
Vágólapra másolva!

Újabb nehézségekkel kénytelen szembenézni a svéd Saab autógyár, miután a többségi tulajdonos, holland Spyker Cars bejelentette, hogy a korábban, a cég megmentésére kötött megállapodásból kiszáll az új kínai befektető, a Hawtai Motor. A Spyker szóvivője, Vladimir Antonov orosz üzletember azt mondta, továbbra is érdekeltek a bajban levő svéd autógyártó beruházásaiban - írja a Reuters amerikai hírügynökség.

A Hawtai és a Spyker még a múlt héten kötött megállapodást, hogy 150 millió eurós befektetéssel támogatják a svéd gyárat, és új autómodellt kezdenek gyártani Kínában. A beruházás azonban az engedélyek hiánya miatt mégsem valósul meg. A Saab magyarországi forgalmazója azt mondta, az autógyártó vállalat vezetése jelenleg is Kínában van, és befektetőkkel tárgyal.

"Mikor világossá vált, hogy a Hawtai nem tudja beszerezni az összes szükséges hozzájárulást, a felek kénytelenek voltak azonnali hatállyal felmondani a Saabbal és a Spykerrel kötött megállapodást" - olvasható a holland cég közleményében. A Saab továbbra is stratégiai partnerkapcsolatban marad a Hawtai céggel vagy másik kínai féllel, akivel együtt tudna működni a kínai gyártásban, technológiában és értékesítésben.

A Spyker március 3-án jelentette be, hogy a kínai autógyár, a Hawtai Motor 150 millió euróval száll be a vállalatba: 120 millió euróért közel 30 százalékos részesedést kap a Saabban, a fennmaradó 30 millió eurót hitel formájában biztosítja. A Spyker akkor elmondta, az ügylet lehetővé teszi, hogy a cég kifizesse beszállítóit, és újraindítsa az április 6-a óta szünetelő gyártást. A megállapodás értelmében maga a Spyker is 30 millió eurós támogatást nyújtott volna a Saabnak, továbbá az Európai Beruházási Bank 30 millió eurós kölcsönnel támogatta volna a svéd autógyártót.