IMF: Kelet-Európát is fenyegeti az euróövezeti válság

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutalap szerint fennáll a veszélye, hogy a portugál, görög és ír pénzügyi krízis átterjed az Európai Unió többi országára is. A szervezet elismeri, hogy a válságok kialakulásában nagy szerepe volt a közös pénzügyi integrációnak, ennek ellenére további együttműködéseket tartanak szükségesnek.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet más országaira, és akár a kelet-európai országokra is átterjedhet a görög, ír és portugál pénzügyi válság - ismertette csütörtökön a Nemzetközi Valutalap (IMF). Annak ellenére, hogy a pénzügyi integráció hozzájárult az euróövezet perifériáján levő államok adósságválságának kialakulásához, szükségesek lennének további integrációk, hogy segítsenek az euróövezet problémáinak megoldásában - írta a Wall Street Journal online kiadása.

A szervezet már adott kölcsönt a bajba jutott Görögországnak és Írországnak, most pedig azt tervezi, hogy mentőcsomaggal segíti ki Portugáliát is. "Eddig a kormányok megszorító politikája sikeresnek bizonyult az államadósság és a pénzügyi szektor problémáinak megoldásában az euróövezet perifériáján, de a válság tovagyűrűző hatása továbbra is negatív kockázatot jelent a Unió központi országainak" - fogalmazott az IMF. Különösen a gyenge bankrendszerek fenyegetik továbbra is az euróövezeti országok gazdasági helyzetét.

A valutaalap számításai szerint az idén a megújítandó görög, portugál és spanyol államadósság az egyes államok gazdasági kibocsátásának mintegy 10 százalékát teszi ki. Hasonlóan magas újrafinanszírozási terhekkel néz szembe Belgium, Írország és az Egyesült Királyság. A válság miatti finanszírozási nehézségek arra sarkallták a magas adóssággal rendelkező államokat, hogy rövidebb lejáratú kötvényeket bocsássanak ki; ez azonban nagyobb kockázatot okoz - írta az IMF.