Bőven hagy magának időt a nyugdíjpénzek visszafizetésére a kormány

pénz, forint, bankjegy, papírpénz, magánnyugdíjpénztári kifizetések
Vágólapra másolva!
H a kormány tartja a saját maga által kitűzött menetrendet, az állami nyugdíjrendszerbe átlépők akár már július végéig hozzájuthatnak a nyugdíjkasszájuknál felhalmozódott reálhozamhoz. Ennek ellenére a kormány bőven hagy magának időt, és végső határidőként csak augusztus végét vállalja. A biztosítókat eközben jogszabályba foglalt szoros határidők kötik.
Vágólapra másolva!

Napokon belül véglegessé válik az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak járó reálhozamok kifizetésének menetrendje, az ehhez szükséges kormányrendelet várhatóan a héten jelentik meg - közölte az [origo] megkeresésére a nemzetgazdasági tárca.

A magánnyugdíjpénztárak a tagok által az elmúlt években felhalmozott - május 31-én felértékelt - vagyont június 12-ig adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, majd a kasszák a megtakarításokon képződő, inflációval csökkentett nyereséget, vagyis a reálhozamok kifizetéséhez szükséges összeget július 20-ig igényelhetik vissza.

Két hét helyett másfél hónap

A Nemzetgazdasági Minisztérium az [origo] további menetrendet firtató kérdésére közölte: az állami alap a magánnyugdíjpénztár visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül kezdeményezi a visszaigényelt összegnek a magánnyugdíjpénztár számlájára történő átutalását. A szaktárca azonban azt is hozzátette: "A magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetéseket a tag nyilatkozatának megfelelően, a visszaigényelt összeg jóváírását követő nyolc munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzi el". Az [origo] újra megkereste az NGM-et, hogy miért augusztus vége lesz az utolsó határidő, hiszen, ha a kormányzat tartja a saját maga által kitűzött kétnapos határidőt, akkor július végére ki lehetne fizetni a reálhozamokat az érintetteknek, ám a tárca többszöri megkeresésünkre sem adott választ.

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáig az egyik legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező kasszát működtető Allianz is azt hangsúlyozta: a reálhozamok kifizetésének időpontja attól függ, hogy a pénztárak mikorra kapják vissza a kifizetendő összeget az állami alaptól. "Erre azonban nincs jogszabályi határidő, csak a pénztárak számára van előírva a pénz beérkezése után a kiutalás határideje" - derül ki az Allianz válaszából.

Az eddig megjelent információk és jogszabályok szerint tehát annyi biztos, hogy július 20-a és augusztus 31-e között kapják meg a reálhozamot az egykori kasszatagok, ami jóval nagyobb intervallum, mint a Selmeczi Gabriella miniszterelnöki nyugdíjmegbízott által márciusban ígért kéthetes időszak.

Nyilatkozni kell a reálhozamról

A március elején ismertetett Széll Kálmán-tervhez készített nemzetgazdasági minisztériumi anyag szerint a kormányzat becslése szerint a 2800 milliárd forintnyi nyugdíjpénztári vagyon 9 százalékát - vagyis 250 milliárd forintot - kell majd kifizetni az volt magán-nyugdíjpénztári tagoknak. A kézhez kapott összegek között nagy különbséget tapasztalnak a visszalépők. A Stabilitás Pénztárszövetség korábbi becslése szerint az állami pillérbe visszatért pénztártagok közül minden harmadik egy fillért sem kap. Ők azok, akik a 2008 őszén kipattant pénzügyi válság előtt egy-két évvel lettek pénztártagok, és a pénztárnak a válság során elszenvedett veszteségét még nem tudta kiegyenlíteni a válság csillapodása utáni teljesítmény.

A többiek - körülbelül kétmillió egykori magánpénztári tag - pár ezer forinttól a százezres nagyságrendig terjedő összeget tehetnek zsebre attól függően, hogy mennyi ideje és mennyi tagdíjat fizettek, azon pedig mekkora nyereséget tudott produkálni a pénztáruk. A pénzhez jutók tehát átlagosan 125 ezer forintot kapnak.

A pénz azonban nem érkezik meg autmatikusan, a volt kasszatagoknak május végéig nyilatkozniuk kell arról, hogy igényt tartanak rá. A reálhozamról levélben lehet rendelkezni: fel lehet venni adómentesen egy összegben, vagy lehet kérni, hogy önkéntes pénztári számlán írják jóvá, esetleg az államhoz is lehet utaltatni, ahol a kormányzati ígéretek szerint egy virtuális állami számlán nyilvántartják. Arról azonban egyelőre nem közölt részleteket a kormány, hogy az új nyugdíj-nyilvántartási rendszer pontosan hogyan működik. Akkor sincs még veszve semmi, ha a pénztártól kapott levélre nem válaszol valaki időben, ebben az esetben a pénztár automatikusan a lakcímére utalja a pénzt. Ha a pénztárnál a tag régi címe szerepel, és ezért a postás nem találja, akkor a pénz az állami nyugdíjrendszerbe kerül.