Kvótarendszerrel adnák el a bankok a moratórium lejárta után a lakásokat

Vágólapra másolva!
A kilakoltatási moratórium lejárta után több tízezer lakás jelenhet meg a piacon. A kínálati sokk miatti árrés elkerülésére a Magyar Nemzeti Bank szakértői azt ajánlják, hogy a bankok árverezési kvótarendszerrel hajtsák végre az ingatlanok eladását - olvasható a jegybank háttéranyagából.
Vágólapra másolva!

A problémás hitelekkel terhelt ingatlanok száma 2010 végére meghaladta a 90 ezret. Annak ellenére, hogy a törlesztéseket későn vagy már régóta nem fizető jelzáloghitel-adósok megoszlása országszerte nagyjából egyenletes, a kevésbé jelentős helyi ingatlanpiaccal rendelkező régiókban a problémás ingatlanok száma a tavalyi adásvételi forgalom több mint kétszerese volt - olvasható a háttéranyagban.

Az eredetileg április 15-én lejáró árverezési, illetve kilakoltatási moratóriumokat július 1-jéig hosszabbították meg. A mostani állapot szerint a moratórium lejárta után megjelenhet a lakáspiacon az a több tízezer ingatlan, amelyek a válság óta halmozódó nem teljesítő jelzáloghitelek mögött állnak fedezetül, és amelyeknek az értékesítését eddig a moratóriumok megakadályozták. A kínálati sokk jelentős áresést okozhat a lakáspiacon, ami negatívan hathat a bankrendszer működésére - állítják a jegybank szakértői.

A kereskedelmi bankok is érdekeltek abban, hogy fokozatos portfóliótisztítást hajtsanak végre, ezzel csökkentve a lakáspiacra nehezedő nyomást. A jegybank szakemberei szerint az árverezési kvótarendszerben a kvótákat érdemes ingatlan-darabszám és nem a hitelállomány alapján meghatározni, így ugyanis jobban kontrollálhatók a piaci folyamatok. Az MNB háttéranyaga szerint a kvóták hatálya alól érdemes kivenni az értékesebb ingatlanokat; a kvótákat olyan módon kell meghatározni, hogy a fedezetérvényesítés lehetősége a hitelkövetelés átruházásakor is megmaradjon.