Fellegi: 2014-re egymillióval többen internetezhetnek széles sávon Magyarországon

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2013-ra éri el az országos lefedettséget a Magyar Telekom új hálózata, amely a mostaninál gyorsabb internetezést tesz majd lehetővé. A kormány ezzel párhuzamosan azt szeretné, ha 2014-re a mostaninál egymillióval több széles sávot használó internetező lenne Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom az Ericssonnal együttműködve szupergyors mobilinternet-hálózatot épít ki. A 21 megabit/sec sebességű szolgáltatás nyáron már kétszáz állomáson keresztül Budapest több pontján és több vidéki településen is elérhető lesz - derült ki a Magyar Telekom szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is.

"A Magyar Telekom beruházása jelentős mértékben hozzájárul majd Magyarország digitális felzárkózásához és a magyar távközlési piac egészséges versenyének további fokozásához, amelyben csak az lehet hosszú távon eredményes, aki időben felismeri és alkalmazza is a leginkább előremutató megoldásokat" - mondta a miniszter a rendezvényen.

Fellegi Tamás kérdésre válaszolva azt mondta, a szektorban érdekelt cégek elmúlt félévben tett bejelentései bizonyítják, hogy a válságadó miatti félelmek nem igazolódtak be. A miniszter szerint a kormány az uniós irányelvnek megfelelően szeretné elérni, hogy 2013-ra az alapfokú internetszolgáltatás minden településen elérhető legyen, a tervek szerint 2014-ben pedig már a mostaninál egymillióval több gyors, azaz szélessávú internetező lehet Magyarországon.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint a mobilkommunikáció negyedik generációját jelentő LTE-szolgáltatást lehetővé tevő fejlesztést saját erőforrásból, állami támogatás nélkül valósítják meg. Arra a kérdésre, hogy a különadókkal megbékélt-e a társaság, Christopher Mattheisen kijelentette, az adóbefizetés az osztalékot terhelte, majd hozzátette, hogy a cég megérti az ország helyzetét.

Az elnök-vezérigazgató a rendezvényen azt mondta, hosszú távon elkötelezettek Magyarország mellett, amit mutat ez a beruházás is. A felek a szerződés összegét üzleti titokra való hivatkozással nem árulták el, a Magyar Telekom csupán azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre. Az új hálózati fejlesztéssel a Magyar Telekom hazai beruházásai 2005 óta az 500 milliárd forintot is meghaladják.

Christopher Mattheisen közölte azt is, hogy tavaly több mint 90 milliárd forintot költöttek beruházásokra, míg az idén ennél 5 százalékkal kevesebbet. A beruházás a hálózat gyorsabbá tétele mellett egyebek mellett 50 százalékos energia megtakarítást is lehetővé tesz. A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország közel 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség.

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a tervek szerint 2013-ra 100 százalékos lefedettségű lesz a gyors mobiltinernet-hálózat. Hozzátette: emellett a már meglévő technológiákból, köztük a 3G hálózatból is kihozza a cég a maximumot.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.