Görögország megtartja az eurót, és vizsgálatot indít a Spiegel cikke miatt

Vágólapra másolva!
Előzetes vizsgálatot indított a görög ügyészség, hogy hamis hír terjesztése miatt felelősségre vonható-e a német Spiegel hetilap. A Spiegel internetes kiadásában pénteken jelent meg egy hír, hogy Görögország az euróövezet elhagyását fontolgatja.
Vágólapra másolva!

Sürgős előzetes vizsgálatot indít a görög ügyészség a német hetilap, a Spiegel internetes kiadásában pénteken megjelent írás miatt, amelyben a tekintélyes hetilap azt állította, hogy Görögország az euróövezet elhagyását fontolgatja - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy igazságszolgáltatási forrás.

A Héléni Raiku vezette vizsgálatnak azt kellene megállapítania, hogy a hírportál felelősségre vonható-e hamis hír terjesztése miatt. A forrás szerint a görög igazságszolgáltatás német partereinek segítségét kérte, hogy kihallgathassák az oldal tartalmáért felelős embereket és a cikk szerzőit. A görög igazságszolgáltatásban gyakran kezdeményeznek előzetes vizsgálatot olyan ügyekben, amelyek megrázzák a közvéleményt, ezeknek azonban gyakran nincs folytatása - írja az AFP.

A német lap pénteken jelentette, hogy az athéni vezetés az egyre súlyosabb gazdasági gondok nyomása alatt arra a belátásra jutott, hogy napirendre kell venni a valutaunió elhagyásának kérdését, és adósságátütemezésről is tárgyalni kell.

A felvetés miatt az Európai Bizottság (EB) péntek estére válságtanácskozásra hívta össze az euróövezeti pénzügyminisztereket - írta a Spiegel Online források megjelölése nélkül. A lap értesülései a pénzügyminiszterek találkozóját illetően igaznak bizonyult: péntek este szűk körű euróövezeti pénzügyminiszteri találkozót tartottak Luxemburgban. Athéni bejelentés szerint a találkozón jelen volt Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter is. A tárca közleménye szerint sem ott, sem az előtt nem vetődött fel Görögország eurótagságának megváltozása.

Az európai adósságválság kezdete óta a görög közvéleményben gyakran érte bírálat a német médiát, amiért az jobb esetben görögellenes sztereotípiákat és kliséket hangoztat, rosszabb esetben az ország ellen irányuló spekulációt szolgálja ki - írja az AFP.