Fellegi Tamás: Megszünnek az államnak előnytelen PPP-beruházások

Vágólapra másolva!
Péntektől nyilvános a kormány energiastratégiája, megszüntetik az állam számráa előnytelen PPP-beruházásokat, az MNV pedig hamarosan kiadja az állami cégek működését, átláthatóságát segítő vállalati kódexet - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy pénzügyi konferencián.
Vágólapra másolva!

A kormányzati intézkedések hatására a nemzetközi piacok megbízható gazdasági partnernek tekintik Magyarországot, ezt bizonyítja többek között a magyar állampapírokra érkezett 13,5 milliárd dolláros befektetési ajánlat - fogalmazott Fellegi Tamás egy pénteki pénzügyi csúcstalálkozón. A tárcavezető szerint a befektetői bizalmat mutatja az is, hogy kétmilliárd euróra tehető a nemzetközi cégek közelmúltban bejelentett itteni beruházásainak értéke.

A miniszter bejelentette, hogy pénteken társadalmi vitára bocsátották az új, átfogó Nemzeti Energiastratégiát, ami összhangban van az uniós előírásokkal, és 2030-ig határozza meg a követendő utat. Hamarosan a parlament elé kerül a 2011-2014 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelv, amelynek tervezete lezártnak tekinti a privatizációt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig hamarosan kiadja azt a vállalati kódexet, amely átlátható, felelős viszonyokat alakít ki az állami cégek mindennapi tevékenységeiben - mondta a miniszter.

Az állam számára előnytelen PPP-megállapodásokat megszüntetik, ezeknél a szerződéseknél csak a beruházás valós értéken történő elszámolását tudják elfogadni - fogalmazott Fellegi, aki szerint elfogadhatatlan, hogy az állam vállalt minden kockázatot, a magánszféra pedig kockázat nélkül többszörös haszonra tesz szert az ilyen szerződések révén.