Euróban adósodik el Magyarország

Vágólapra másolva!
Eurókötvényt bocsát ki Magyarország. Piaci információk szerint minimum félmilliárd euró, de valószínűbb, hogy egymilliárd euró államkötvényt szeretnének értékesíteni. A Thomson reuters pénzügyi hír- és piaci elemző szolgáltatásának értesülése szerint négyszeres túljegyzés fogadta a kötvényt.
Vágólapra másolva!

Az ÁKK Zrt. mandátumot adott a Deutsche Bank, az ING és a UniCredit pénzintézeteknek egy euróban jegyzett kötvény kibocsátásának megszervezésére - jelentette be az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) szerdán. A közlemény szerint az ÁKK az ebből befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel.

Az IFR Markets, a Thomson Reuters pénzügyi hír- és piaci elemző szolgáltatásának értesülése szerint négyszeres túljegyzés fogadta az egymilliárd eurós hétéves magyar kötvényt.

Az eurókötvény kibocsátására várhatóan azután kerül sor, hogy pénteken Orbán Viktor, Matolcsy György, Fellegi Tamás és Varga Mihály Frankfurtban részt vesz a Deutsche Bank által szervezett befektetői találkozón. Piaci információk szerint Magyarország minimum félmilliárd euró, de valószínűbb, hogy egymilliárd euró államkötvényt akar értékesíteni.

Magyarország márciusban dollárban jegyzett világkötvényeket bocsátott ki tízéves és harminc éves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben. Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára három szempontból is rekordnak értékelte a márciusi kibocsátást. Egyrészt Magyarország még sosem bocsátott ki egyszerre ekkora összegű állampapírt, másrészt rekordnak számít annak 30 éves lejárata, a harmadik csúcsdöntést pedig az összesen 13 milliárd dollárnyi befektetői ajánlat hozta.

Az ÁKK idén összesen 4 milliárd euró (5,4 milliárd dollár) értékben tervez devizakötvényt kibocsátani. Ezzel lejáró adósságát és az IMF és az Európai Unió 2008-as hitelcsomagjából esedékes 2 milliárd eurót fizetheti vissza.