Orbán részvételével hétfőn ismertetik a devizahiteles csomagot

Vágólapra másolva!
Többszöri halasztás után hétfő délután a kormány és a Bankszövetség képviselői bejelentést tesznek a devizahitelesek mentőcsomagjáról.
Vágólapra másolva!

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtótábjának vezetője hétfőn délelőtt közölte, hogy Orbán Viktor kormányfő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke közös sajtótájékoztatón ismerteti a devizahitelesek mentőcsomagjának részleteit.

A bejelentés napok óta húzódik, az érintettek másfél héttel ezelőtti tárgyalása után arról volt szó, hogy a múlt kedden ismerthetik a részleteket. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azonban a keddi kormányülés után azt mondta, csütörtökön kerülhet sor a bejelentésre. A szóvivő csütörtökön közölte: A jelenleg hivatalos úton külföldön tartózkodó miniszterelnök hazatérése után még egy utolsó konzultációt folytat a nemzetgazdasági miniszterrel, amely után a lakáshitelesek megvédése érdekében szükséges kormányzati és banki intézkedések bemutatásáról szóló sajtótájékoztatón maga is részt vesz, a jövő hét elején".

A devizahitelesek mentőcsomagjának legfontosabb pontja, a frankárfolyam tervezett, 180 forinton történő rögzítése. Ezzel a lépéssel az állam magáncégek ügyeibe avatkozik be, de több érv is szól amellett, hogy erre szükség van. Ha nincs mentőcsomag, akkor lassulhat a gazdasági kilábalás. A devizahitel törlesztésénél a frankárfolyam tervezett, 180 forintos rögzítésével a kormány arra "fogad", hogy 3-5 év múlva kedvezőbb lesz a gazdasági helyzet, mint most. A döntés egyik oldalról csökkenti ugyan a bankok várható nyereségét, másik oldalról mégis örülhetnek neki: végre fellélegeznek, és megszabadulnak a rossz hitelektől. A lépésnek azonban kockázatai is vannak, mert az árfolyamrögzítést és a hozzá kapcsolódó hitelt igénylő adósok a könnyítés lejártakor, egyelőre kiszámíthatlan mértékű terhet vesznek a nyakukba.