Csökkentené a kis sörfőzdék jövedéki adóját a vidékfejlesztési tárca

Vágólapra másolva!
A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte kis söfőzdék jövedéki adójának mérséklését és hamarosan kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelveket is. A tárca szerint a látványfőzde felvehetné a versenyt a borospincékkel és a turistákat is vonzaná.
Vágólapra másolva!

"A sörkultúra Magyarországon még nem tart ott, mint a bor vagy a pálinka kultúrája, ennek főként az az oka, hogy az emberek többsége csak a nagy sörgyárak termékeit ismeri" - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a "Főzdefeszt" elnevezésű sörfesztivál megnyitóján.

Kardeván szerint lehet egy-egy falunak, kisvárosnak saját, egyedi zamatú söre, és ugyanolyan vendégcsalogató vonzerő lehet egy látványfőzde és a hozzá kapcsolódó étterem, mint egy borospince.

A vidékfejlesztési tárca a kis sörfőzdék javaslatára és fejlődésük elősegítésére kezdeményezte a társtárcánál a jövedéki eljárással kapcsolatos adminisztratív egyszerűsítéseket, és a kis főzdék jövedéki adójának mérséklését, amit a vonatkozó uniós irányelv is lehetővé tesz - közölte pénteken a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Kardeván Endre szerint a kézműves sörfőzdéknek csak akkor van létjogosultságuk, ha nem az árban, hanem a különleges minőségben próbálnak versenyezni a sörgyárakkal. Ezért a tárca kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelvet. "Ezzel biztosítható, hogy csak olyan sört lehessen különleges minőségűként eladni, amely megfelel a szakértők által felállított szigorúbb követelményeknek" - mondta az államtitkár.