Bíróságra vinné a Mol-vezetőket a horvát tőzsdefelügyelet

Vágólapra másolva!
Erősödik a Molra nehezedő nyomás Horvátországban: az olajvállalattal korábban már nyilatkozatháborúba keveredő helyi tőzsdefelügyelet büntetőeljárást kezdeményezett a Mol, illetve vezetői ellen. A cég nem kommentálta a lépést.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárást kezdeményezett a horvát államügyészségnél a horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) a Mol, illetve a társaság "felelős személyei" ellen - közölte honlapján hétfőn a HANFA. A feljelentés szerint a felügyelet piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárást.

A közleményben az áll, hogy a "piaci manipuláció bűncselekménye" egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, az "üzleti tranzakciók" során elkövetett csalás egytől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel jár. A Mol az MTI érdeklődésére nem kommentálta az ügyet.

A HANFA hétfő reggel újból, ezúttal már időkorlát meghatározása nélkül meghosszabbította az INA-részvények kereskedési tilalmát a zágrábi tőzsdén. A felügyelet határozata szerint mindaddig nem lehet kereskedni az INA papírjaival, amíg az eljárás nem tisztázza, hogy az olajvállalat a tőkepiaci szabályozásnak megfelelően betart-e minden jogi előírást az "árérzékeny információkkal" kapcsolatban. Eközben az INA felügyelőbizottságának elnöke, Davor Stern - korábbi miniszter - megtámadta a Mol 2009-ben kötött menedzsmentszerződését.

A HANFA a múlt héten nyíltan tőzsdei manipulációval vádolta meg az INA legnagyobb részvényesét, a Molt, mondván, a tavaly decemberi nyilvános vételi ajánlatával és a később a médián keresztül terjesztett információival "hamis és félrevezető" jelzéseket adott, hogy megszerezze az INA részvényeinek többségét. Eszerint a Mol a nyilvános ajánlattételi felhívással a korábbi ajánlattételi áron akart értékpapírokhoz jutni, miközben "titokban" igyekezett megszerezni a papírok több mint 50 százalékát. A felügyelet szerint erre az a bizonyíték, hogy letéti számlákon 1,6 százaléknyi INA részvény van most is, miközben a Mol a napokban elismerte, hogy éppen ekkora hányadra van vételi opciója.

A Mol a HANFA korábbi kérdéseire a múlt héten közölte, hogy négy ügylet keretében összesen 21 009 INA-részvényt vásárolt professzionális brókereken keresztül. Minden tranzakció a piaci árakkal összhangban történt, és minden vásárlást brókerek bonyolítottak - áll a Mol levelében. Az olajcég azt állítja, a vád téves és alaptalan, a felügyelet szándékosan rontja a Mol jó hírét.

A Mol azzal érvel, hogy a HANFA figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy a Mol a több mint 800 ezer közkézen lévő részvényből mindössze 10 ezret szerzett meg az ajánlattételi időszak alatt. Az utána vásárolt 21 ezer értékpapírhoz brókereken keresztül jutott, és további 1,6 százaléknyi részvényhányadra csak vételi opciója van - ez utóbbi megszerzésének módjáról azonban a HANFA nem érdeklődött.

A horvát tőkepiaci felügyelet erre válaszul kiadott közleménye a Molt vádolja azzal, hogy rendszeres támadásaival megpróbálja a nyilvánosság előtt lejáratni a független horvát jogintézményt, miközben figyelmen kívül hagyja a törvényi előírásokat. A HANFA a közleményben azt is megfogalmazta, hogy Horvátország minden befektetőnek örül, de csak "addig, amíg betartja a törvényeket", mert a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az INA legnagyobb tulajdonosaként a Mol 47,47 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát állam részesedése 44,84 százalék. A Mol 2010. december közepén tett vételi ajánlatot a kisrészvényeseknek, a kínált 2800 kunás ár akkor 60 százalékkal magasabb volt a kihirdetés előtti utolsó záróárnál. Az április 27-ei utolsó kereskedési napon 4200 kunás árfolyamon zárt az INA papírja.