Az Erste Bank vezére szerint felelőtlenül hiteleznek Görögországnak

Erste bank, bankfiók, bank bejárat
Vágólapra másolva!
Újabb, a nyersanyagpiacról kiinduló gazdasági válság közeleg - mondta Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója egy múlt heti rendezvényen Ausztriában. A bankár szerint óriási felelőtlenség Görögországnak pénzt hitelezni, kijelentéseit felháborodás követte az osztrák politikai életben. 
Vágólapra másolva!

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója egy pénteki vitaesten azt mondta, hogy miközben a hitelezés feltételeit az utóbbi években megnehezítették Ausztriában, az egyes államoknak nyújtott kölcsönök biztonságosságával senki sem törődik. "Politikusaink túl ostobák és gyávák, hogy ez ellen tegyenek. Nem értenek a gazdasághoz, és ez ártani fog Ausztriának" - fogalmazott. Treichl szerint egy banknak tízszer annyi saját tőkére van szüksége ahhoz, hogy egy általa jól ismert és megbízhatónak tartott cégnek hitelezzen, mint ha Görögországnak ad kölcsönt, "amelyről már most tudni lehet, hogy csak az adófizetőkön keresztül lehet visszafizetni".

A bankvezér beszédében egy újabb, még súlyosabb gazdasági válságot vizionált, amely szerinte nem az ingatlan, hanem a nyersanyagpiacról indul majd ki. Treichl órisi veszélynek tartja, hogy a bankszakma keveset tanult az előző válságból. Az Erste vezetőjének beszéde heves reakciókat váltott ki az osztrák politikusok körében. "Rossz képet fest, ha valaki először a politikától és az emberektől kér segítséget, és aztán ha megkapta a segítséget, kapzsiságot és a valóságtól elemelkedettséget tanúsít" - mondta Josef Ostermayer államtitkár, a pénzügyminiszter helyettese az osztrák bankmentő csomagra utalva.