A megengedettnél magasabb magyar költségvetési hiánnyal számol Brüsszel

Vágólapra másolva!
A jövő évre 3,3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol Brüsszel - szemben a magyar konvergenciaprogramban szereplő 2,5 százalékos deficittel.
Vágólapra másolva!

Pesszimistább az Európai Bizottság (EB) a magyar kormánynál, a testület pénteken nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésében 3,3 százalékos költségvetési hiányt jósolt Magyarországnak a következő évre, szemben a magyar konvergenciaprogramban szereplő 2,5 százalékos deficittel. Az EB által várt érték meghaladja a megengedett, 3 százalékos szintet.

Brüsszel becslése szerint, a magyar kormány által prognosztizált 3,1 százaléknál lassabb, 2,7 százalékos lesz a magyar gazdaság növekedése idén. 2012-ben 2,6 százalékos GDP-növekedést várnak, és azt, hogy a munkanélküliség az idei 11-ről 9,3 százalékra csökken.

Az inflációs ráta 2011-ben 4, 2012-ben pedig 3,5 százalék lesz az uniós végrehajtó testület előrejelzése szerint. A kormány idei inflációs előrejelzése megegyezik a brüsszelivel, jövőre azonban kicsit alacsonyabb, 3,4 százalékra számít a kabinet.

Csütörtökön a Bruxinfo már előrevetítette az Európai Bizottság által pénteken nyilvánosságra hozott számokat. A lap akkor azt írta, hogy Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán-terven alapuló konvergenciaprogram bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt számol a kormány által vártnál nagyobb hiánnyal jövőre, amivel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a hiánycél eléréséhez.