Csúszik az árfolyamrögzítésről szóló bejelentés

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervek szerint kedden jelentették volna be a devizahitelesek megmentéséről szóló megállapodást, az [origo] információi szerint azonban egy-két nappal később kerülhet sor a megegyezésre. A legutóbbi, pénteki információk szerint a svájci frank 180 forinton történő rögzítését a nemzetgazdasági miniszter elfogadhatónak tartja.
Vágólapra másolva!

A hét második felében születhet megállapodás a devizahitelesek mentőcsomagjáról - erősítette meg az [origo] információját több, neve elhallgatását kérő, a tárgyalásokban részt vevő forrás.

Ez azt jelenti, hogy a korábban jelzett menetrend felborul. Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója ugyanis pénteken azt mondta: a pénteki tárgyalások után az egyeztetések tovább folytatódnak, és várhatóan kedden születhet megállapodás, ezt követően a felek közös bejelentést tesznek.

A pénteki egyeztetés előtt, a múlt szerdán a Reuters hírügynökség azt írta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a frank árfolyamának 160, az euró árfolyamának 250 forinton történő rögzítését javasolta a Bankszövetségnek, ám ezt az árfolyamot a bankok elfogadhatatlannak tartották. Müller pénteken azt is közölte: sikerült haladást elérni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett abban, hogy a svájcifrank-alapú hitelek törlesztőrészletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot.

A 160, illetve 180 forinton rögzített frankárfolyam jelentősen csökkentené a devizahiteles háztartások havi terheit, ám ez csak rövid távon jelent könnyebbséget, az árfolyamrögzítés megszűnése után az adósok nyakába zuhanna egy kiszámíthatatlan nagyságú, de várhatóan sok százezres tétel. Az árfolyamrögzítés egyébként a fogyasztásra, ezen keresztül a gazdaságra is kedvező hatással lenne, ám ez szintén rövid távon jelentkezne, hosszabb távon azonban jelentős kockázatai vannak a lépésnek.