Ötmillió felett visszaállítaná a magasabb szja-kulcsot az MSZP

Szekeres Imre
Vágólapra másolva!
Ötmillió forint fölötti éves jövedelemnél visszaállítaná a 32 százalékos személyijövedelemadó-kulcsot, és megemelné a tőkejövedelmek adóját is az MSZP. Számításaik szerint ez 375 milliárd forint többletbevételt hozna a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Az MSZP "az idei államháztartási hiány elszabadulása miatt" új, négypontos költségvetési csomagot módosító javaslatot terjeszt elő - mondta Szekeres Imre, szocialista képviselő az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A szocialista képviselő elmondása szerint ennek legfontosabb eleme az, hogy júliustól 5 millió feletti éves jövedelemnél visszaállítanák a 32 százalékos szja-kulcsot, a tőkejövedelmek adóját pedig megemelnék 20-25 százalékra. Ez Szekeres Imre szerint összességében 375 milliárd forint többletbevételt hozna a költségvetésnek.

Az MSZP javaslata az 50 millió forint feletti árbevételű társaságoknál visszaállítaná a 16 százalékos társaságiadó-kulcsot, miközben 3 százalékkal csökkentenék a társadalombiztosítási járulékot. A csomag része lenne a nyugdíjalapból elvont összeg visszapótlása 2-3 év alatt, a leállított fejlesztések folytatása és az euró bevezetésének gyorsítása - közölte Szekeres Imre.