Magyarország kikerült a legrizikósabb adósok csoportjából

Vágólapra másolva!
Továbbra is Görögország a világ legkockázatosabb adós országa, megelőzve Venezuelát, Magyarország azonban kikerült a legrizikósabb mezőnyből - közölte az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport.
Vágólapra másolva!

A CMA DataVision idei első negyedévi listáján a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

A legkockázatosabb tízes csoportban - Görögország mellett - Portugália és Írország is szerepel az euróövezeti tagállamok közül a CMA csütörtöki negyedéves kimutatása szerint. Magyarország és Spanyolország azonban az idei első negyedéves összesítésben kikerült a legkockázatosabb szuverén adósok élmezőnyéből.

A CMA a friss össesítésében Magyarországról kiemeli, hogy a magyar CDS-árazások javultak a legtöbbet a közép-kelet-európai térségben az idei első negyedévben.

A minap egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit is azt mutatta ki idei első negyedéves összesítésében, hogy Magyarország a tíz legtöbbet javuló CDS-díjszabású ország között volt 2011 első három hónapjában.

A piacok által kiemelt figyelemmel követett CDS-mutatót (credit default swaps - adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítás) gyakran csődmutatónak is nevezik, mivel az esetleges nemfizetés elleni biztosítás piaci árát jelzi. A magasabb felár azt mutatja, hogy magasabb a nemfizetés valószínűsége.