Később törlesztené a hitelét Lettország

Vágólapra másolva!
Az Európai Uniótól és az IMF-től felvett 7,5 milliárd eurós hitelére szeretne fizetési haladékot kapni Lettország. 
Vágólapra másolva!

Lettország 3-5 éves fizetési haladékot szeretne kérni az Európai Uniótól a 2008 végén kapott hitel törlesztésére - közölte az ország pénzügyminisztere. Andris Vilks szerint ezzel csökkenhetne az államháztartásra nehezedő nyomás, miután kezd javulni a helyzet, és az idén a korábban vártnál kisebb lesz a hiány: a tárca előrejelzése szerint a GDP 4,2 százaléka a várt 5,4 százalék helyett és a tavalyi 8,5 százalék után.

Lettország 2008 végén kapott 7,5 milliárd euró hitelt az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutaalaptól és más országoktól, hogy elkerülje a pénzügyi összeomlást. Az EU és az IMF küldöttsége kedden érkezik Rigába, hogy áttekintse a hitelcsomag feltételeként vállalt kötelezettségek teljesítését. Lettország egyebek mellett azt vállalta, hogy az államháztartási hiányt 3 százalékra szorítja le 2012-ben. A deficit idei csökkentését elsősorban adóemelésekkel, és az állami kiadások visszafogásával tervezi elérni a kormány. Ezeken a megbeszéléseken szeretné felvetni a lett kormány a fizetési haladék ügyét.

A dolgok jelenlegi állása szerint Lettországnak 2014 áprilisban kell kifizetnie az Európai Uniónak az első törlesztő részletet, egymilliárd eurót, majd másfél milliárdot 2015 januárban. A harmadik, félmilliárdos részlet 2019 májusában esedékes. A Lettországnak 2008-ban nyújtott nemzetközi hitelcsomag részeként az IMF 1,7 milliárd eurót, az EU 3,1 milliárd eurót, a skandináv országok 1,8 milliárd eurót, a Világbank 400 millió eurót, Csehország 200 millió eurót, Lengyelország 100 millió eurót, Észtország 100 millió eurót és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 100 millió eurót adott.