Miért erősödik a forint?

Vágólapra másolva!
Hetek óta látványosan, hónapok óta érezhetően erősödik a forint. Az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint a forint erősödését segíti, hogy jól megy a térségnek, de a magyar gazdaság és a kormány is kapott pozitív visszajelzéseket. További jelentős erősödést senki nem vár, és veszélyek is leselkednek a forintra.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott alacsony szinten van a magyar gazdaság szempontjából legfontosabb három deviza forintárfolyama. A pénteken már 264 forint alatt mozgó euró csaknem egy éve nem volt ilyen olcsó, a 183 forint alá süllyedő dollár esetében ennél is hosszabb ez az időszak. A frank árfolyama még messze van az egy évvel ezelőtti értékektől, de november óta nem volt olcsóbb, mint most.

A trend az utóbbi három hétben volt igazán látványos, de már az év első három hónapjában is egyértelmű volt. A Bloomberg összesítése szerint a negyedév során egyetlen úgynevezett feltörekvő piaci deviza sem szerepelt olyan jól, mint a forint. Az euróval szemben 4,8 százalékkal erősödött január 1-je és március 31-e között.

Az [origo] által megkérdezett devizapiaci elemzők szerint az erősödés több tényezőre vezethető vissza, ezek közül a legfontosabb a régió kedvező megítélése. "Sok pénz áramlott a térségbe az utóbbi időben, ráadásul átrendeződés is történt. A lengyel gazdaság rosszabb megítélése miatt a zlotyt kevésbé vették, helyette vélhetően sok befektető a forintot választotta. Emellett nagyobb a bizalom a kormány iránt, mint korábban" - mondta Buró Szilárd, az Equilor elemzője. Szerinte egy technikai oka is van az erősödésnek: a 270-es szint áttörése rosszul jött azoknak, akik a forint ellen játszottak.

"A régióban most Csehország áll a legjobban a befektetőknél, de a második helyen mi állunk. Jellemző a hangulatra a magyar államkötvény-aukciók jó eredménye, és a kockázati felárak csökkenése is nagyon pozitív visszajelzés" - mondta Gerencsér Zsigmond, a Buda-Cash elemzője. Szerinte a másik fontos tényező, hogy a forint jelentős reálkamatot kínál, ami kevés devizáról mondható el mostanában, vagyis az ország kockázatosságához képest elég jól lehet rajta keresni.

"Amíg viszonylag kedvező a hangulat az eurózónában, addig a mi megítélésünk is jó lesz, és a frankot is kerülni fogják a befektetők, mert az inkább menekülési alternatíva" - mondta Gerencsér Zsigmond. Arra a kérdésre, hogy a portugál válság hatása miért sokkal visszafogottabb, mint a korábbi hasonló kríziseké volt, azt mondta, mostanra kialakult egyfajta rutin az Unióban az efféle helyzetek kezelésére. "Persze, ha Spanyolország kerülne bajba, az már egészen más lenne" - tette hozzá.

Aligha megy 260 alá

Buró szerint "a 260-262 forint körüli euróárfolyam elérése reális lehetőség, de ennél jelentősebb erősödés egyre kevésbé valószínű, mert ott már túl sokan próbálnának spekulálni a magyar pénz ellen". Az Equilor elemzője azt mondta, a következő három hónapban inkább a 270 felé mozdulhat el az euró, a frank viszont akár 200 alá is kerülhet, mivel a forint erősödésétől függetlenül is gyengült.

A Buda-Cash nem számít arra, hogy 260 alá megy az euró, különösen annak fényében, hogy az e heti után idén még várhatóak újabb kamatemelések az Európai Központi Bank részéről. "Lassan lemorzsolódik a kamatkülönbség, így hosszabb távon a lassú forintgyengülés a valószínűbb, egészen 270 forintos euróig. A 200 forint körüli frankárfolyam viszont akár jó ideig megmaradhat a brókerház előrejelzése szerint.

Borúlátóbb a Raiffeisen Bank elemzője, Gondi István. "Minden észérv a forinterősödés ellen szól, amiben egyébként főként a zloty árfolyammozgása csapódott le, közvetlen euró-forint kötések alig voltak. A költségvetési hiányszámok nem támasztják alá a bizalom erősödését, ezért előbb-utóbb jönnie kell egy fordulatnak" - mondta Gondi, aki szerint lefelé általában "csorog" az árfolyam, felfelé viszont egy-két nap alatt is összejöhet tízforintos mozgás.