Bencsik: 22 ezer lakás újulhat meg uniós forrásból

Vágólapra másolva!
Mintegy 90-100 milliárd forint összegben kapnak megrendelést az építőipari és az ahhoz kötődő ágazatok. Eddig 35 milliárd, április végéig további 5 milliárd forint pályázati támogatásról döntöttek, amelyben szerepel több mint 22 ezer lakás felújítása.
Vágólapra másolva!

Bencsik János energiaügyi államtitkár szerint 2010 decembere és 2011 március vége között közel 35 milliárd forintos támogatásról született döntés a Környezet és Energia Operatív Program keretében, és április végéig várhatóan további 5 milliárd sorsáról határoznak.

A támogatott pályázatok nagyobbik része közszolgáltatást nyújtó intézményekhez kapcsolódik. A következő egy esztendőben sorra újulhatnak meg felsőoktatási és közoktatási, valamint egészségügyi és szociális intézmények, amelyek fenntartási költsége is csökkenhet az épületkorszerűsítéseknek köszönhetően - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára tatabányai tájékoztatóján.

A Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) keretében 12,58 milliárd forint felhasználásáról döntöttek. Bencsik elmondása szerint 228 pályázatot támogattak, amely 22 154 lakás korszerűsítését teszi lehetővé a fővárosban és harminckét vidéki településen. (Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Debrecenben mondta el ugyanezt, de sem ő, sem Bencsik nem említette, hogy mikor indul a pályázatok kifizetése.)

A már 2010-ben, 653 millió forint értékben támogatott 16 db pályázattal együtt, a ZBR Panel II. konstrukcióból, összesen 244 pályázóval kezdődhet meg a szerződéskötés és a támogatások kifizetése, amely 23 495 lakás felújításához járul hozzá - mondta.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a most zajló Construmán kiállító szakcégek számára a túléléshez szükséges levegőt biztosíthatják a meghozott döntések, hiszen a kalkulációk alapján a két pályázati keretben megítélt támogatások összességében 90-100 milliárdos megrendelést adhatnak az építőipar és a többi építésgazdaságban érdekelt szereplő számára.