A részvénymanipulációs ügy miatt ismét felfüggesztették az INA kereskedését

Vágólapra másolva!
Május 6-ig nem lehet kereskedni az INA olajcég részvényeivel a zágrábi értéktőzsdén, addig kivizsgálnák, hogy kik állnak az elmúlt hónapokban indult részvényfelvásárlások mögött. A Mol csütörtökön közölte, hogy a horvát kisbefektetőknek szánt legutóbbi ajánlattételi időszaka alatt a tőzsdén nem, azt követően azonban magánbefektetőktől további INA-részvényeket vásárolt.
Vágólapra másolva!

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) csütörtökön ismét felfüggesztette az INA olajipari cég részvényének kereskedését a zágrábi értéktőzsdén, hogy kiderítse, kik voltak azok a befektetők, akik az elmúlt két hónapban INA-részvényeket vásároltak, miközben emelkedett a papír árfolyama.

Az INA kereskedését egy hónapon belül már másodszor függesztették fel. A csütörtöki intézkedés május 6-áig tart. Az előző felfüggesztés két hétig volt érvényben.

A HANFA csütörtöki közleménye szerint: "március 31-én arra kérték a Molt, hogy adjon információkat az INA-részvények felvásárlásával, az INA-részvények megszerzésével kapcsolatos, más felek viszonylatában fennálló esetleges megállapodásokkal kapcsolatban. Válasz eddig nem érkezett, ezért úgy ítéltük meg, hogy szükséges az újabb felfüggesztés."

A Mol az INA legnagyobb részvényese, 47,25 százalékkal. A horvát államnak 44,84 százalékos a tulajdonhányada. Az INA árfolyama szerdán történelmi csúcson, 4243 kunán is áll, a napot 4191,20 kunán zárta (1 kuna mintegy 31 forint).

"A Mol a horvát kisbefektetőknek szánt legutóbbi ajánlattételi időszaka alatt a tőzsdén nem, azt követően azonban magánbefektetőktől további INA-részvényeket vásárolt, és éppen a cég hívta fel a horvát felügyelet figyelmét a spekulatív tőzsdei vásárlásokra" - közölte csütörtökön a Mol. A magyar társaság közleményében hangsúlyozza azt is, hogy továbbra is a horvát kormánnyal kötött szövetség fenntartásában érdekelt.

A Mol kijelentette azt is, hogy semmilyen jogszabály, formális vagy informális megegyezés nem korlátozza abban, hogy további INA-részvényeket vásároljon. "A Mol INA-ban meglévő tulajdoni hányada még nem érte el azt a szintet, amely bejelentési kötelezettséget vonna maga után" - áll a közleményben.