Megfelezte a jól keresők táppénzét a parlament

táppénz szabályainak szigorítása, egészségügy, kórház
Vágólapra másolva!
A táppénz napi maximuma 10 400 forint helyett 5200 forint lesz április végétől, miután a parlament szerdán fideszes javaslatra megszigorította a táppénzszabályokat. Az előterjesztő szerint ezzel csökken a csalások lehetősége. A kormány már március elején bemutatott programjában is jelezte, hogy felül akarja vizsgálni a táppénzrendszert. A Széll Kálmán-terv szerint további változások is lesznek.
Vágólapra másolva!

Azok az átlagbér felett kereső munkavállalók, akik április 30-a után betegszenek meg, már csak fele annyi táppénzt kapnak, mint eddig, miután a parlament szerdán elfogadta az államháztartási törvényhez a zárószavazás előtti, egy fideszes képviselő által benyújtott módosító javaslatot. Dancsó József, a költségvetési bizottság fideszes tagja adta be javaslatot, de a kormány is támogatja azt. A javaslatot nagy többséggel fogadták el a képviselők.

Dancsó József szerdán, a zárószavazás előtt a parlamentben azt mondta: az általa benyújtott módosítás a gazdaság fehérítését, élénkítését szolgálja világos szabályok szerint. Így a táppénzzel kevésbé lehet majd visszaélni a jövőben, ezért pozitív elmozdulást jelent - mondta.

Napi 10 400 helyett 5200

A módosító indítvány szerint legalább kétéves biztosítási idő esetén a táppénz összege továbbra is a figyelembe vehető jövedelem 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetén ,vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lesz.

Változás, hogy eddig a minimálbér négyszeresében húzták meg a táppénz havi maximumát (ennél rövidebb táppénz esetén arányosították), de a szerdán elfogadott javaslat szerint a táppénzre kerülőknek májustól legfeljebb a minimálbér kétszerese járhat havonta. Vagyis napi 10 400 helyett maximum 5200 forint illeti meg a beteg munkavállalókat. A biztosítási jogviszony megszűnését követően kifizetett táppénz szabálya változatlan lesz: az a minimálbér másfélszerese lehet legfeljebb.

A javaslat eredményeként, aki most havi bruttó 260 ezer forintnál többet keres, beteg lesz, táppénzre írja ki orvosa, az egy hónapra legfeljett 156 ezer forint táppénzt kaphat. Ebből még adót és járulékot is kell fizetni, a bérhez hasonlóan. Az eddigi szabályok a havi 520 ezer forintot keresőknél húzták meg a táppénz felső határát (az ő keresetük 60 százaléka érte el a minimálbér négyszeresét).

A kampányban mást ígért Szijjártó

A kormány reformintézkedéseit felsoroló, március elején bemutatott Széll Kálmán-terv szerint a kormány több változtatást tervez a szociális juttatások rendszerében. A dokumentum szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium július 1-ig felülvizsgálja a táppénzfolyósítás szabályait és kidolgozza a rendszer átalakítására vonatkozó javaslatot. Ezzel párhuzamosan a közigazgatási tárca megvizsgálja, hogy a jelenleg érvényes büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent-e a táppénzcsalásokkal szemben, azaz elképzelhető, hogy nem a szerdán megszavazott javaslat az utolsó változtatás.

Szijjártó Péter, a minszterelnök szóvivője a tavalyi országgyűlési választások előtt, 2010 márciusában, a Hírszerző szerint azt ígérte, hogy újra 70 százalék lesz a táppénz, a családi pótlékot az infláció mértékével emelik, és ezt a korrekciót visszamenőlegesen is megadják.

A táppénz-szabályokat a Bajnai-korány szigorította 2009-ben: augusztustól 10 százalékponttal csökkentette a táppénz mértékét. Két évnél hosszabb biztosítási jogviszony esetében a bér 70 százalékáról 60 százalékára, míg rövidebb időszak esetén 60 százalékról 50 százalékra csökkent a táppénz összege. A munka törvénykönyve szerint járó 15 napos betegszabadság idején pedig az eddigi 80 százalék helyett a bér 70 százaléka járt az akkor elfogadott szabályok szerint.