Orbán szerint a magas államadósság az európai gazdasági bajok oka

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti országok állam- és kormányfői megállapodtak a térség versenyképességi paktumában. Orbán Viktor kormányfő szerint Európában minden gazdasági baj gyökere a felduzzadt államadósság.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti versenyképességi paktum intézkedéseinek iránya egybeesik a magyar kormány gazdaságpolitikájáéval, adókérdésekben azonban különbség van - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, miután tárgyalt Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével. A versenyképesség-növelő paktumról péntekről szombatra virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben.

A kormányfő az MTI-nek a paktumhoz való magyar csatlakozást érintő kérdésére példaként említette, hogy a Széll Kálmán-tervben foglalt lépések radikálisabbak annál, mint amit a stabilitási paktumban célul tűznek ki maguk elé az euróövezeti vezetők. "Egy pont van, ahol az irány sem stimmel, ahol mi más irányba haladunk, mint ami a paktumban van rögzítve, ez pedig az adó kérdése. Mi nem adóharmonizációban, nem adókoordinációban, hanem adóversenyben vagyunk érdekeltek. Ez az igazi kérdés" - mondta.

Az eurózónába tartozó országok vezetői szeretnék, ha az eurózónán kívüli tíz uniós tagállam - így Magyarország is - csatlakozna a paktumhoz, mely a tájékoztatón résztvevő Rompuy közlése szerint a bérfejlesztésről, a nyugdíjakról és a foglalkoztatásról fogalmaz meg egységes elveket. Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy az egységes elvek mellett természetesen figyelembe vennék valamennyi csatlakozó ország hagyományait, sajátosságait is.

Orbán Viktor budapesti tájékoztatóján kijelentette, Európában minden gazdasági baj gyökere a felduzzadt államadósságban keresendő.