Felvásárolnák az amerikai T-Mobile-t

Vágólapra másolva!
Az AT&T megvásárolná a Deutsche Telekom tulajdonában álló T-Mobile USA-t, mellyel a legnagyobb amerikai mobilszolgáltató jönne létre. Az összeolvadáshoz azonban a versenyügyi hatóságok jóváhagyására is szükség van.
Vágólapra másolva!

Az AT&T megvásárolná a T-Mobile USA-t a Deutsche Telekomtól 39 milliárd dollárért - írja a Bloomberg hírügynökség. Az ügylet jelentőségét az adja, hogy lehetővé tenné, hogy az USA második legnagyobb mobilszolgáltatója, az AT&T megelőzze az eddigi piacvezető Verizon Wirelesst. A T-Mobile USA-nak ugyanis 34 millió előfizetője van, így az egyesült cég mintegy 130 millió ügyfelet szolgálhatna ki.

A felvásárlást várhatóan a kormányzati versenyhatóság is vizsgálni fogja, hiszen a piac második és negyedik számú szereplője tervezi az egyesülést, így csökkenhet a fogyasztók választási lehetősége. A hatósági jóváhagyás akár egy évet is igénybe vehet - közölte a dallasi központú AT&T.

Chris Larsen, a Piper Jaffray elemzője szerint is "ez hosszú folyamat lesz, és semmi sem garantált". Randall Stephenson, az AT & T elnök-vezérigazgatója azonban azt mondta egy interjúban, hogy nagyon bíznak az ügylet jóváhagyásában. Elmondása szerint a legtöbb helyi piacon jelenleg öt szolgáltató közül lehet választani, így az egyesülés esetén is maradna tere a versenynek.

A Deutsche Telekom közleménye szerint a megállapodást már mindkét cég igazgatósága jóváhagyta. Így az összeolvadás a helyi versenyügyi hatóságok jóváhagyása után zárulhat le, ha minden a tervek szerint halad, egy év múlva. A Deutsche Telekom a megegyzés szerint a 39 milliárd dolláron túl 8 százalékos részesedéshez jut az AT&T-ben, emellett a cég által kinevezett vezető helyet kapna a cég igazgatótanácsában.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.