A lápi ember is felbukkan a rábaköziek saját pénzén

Vágólapra másolva!
A lápi ember, Kmetty György, báró Berg Gusztáv és Laky Demeter is szerepel majd a Rábaköz saját pénzén, a rábaközi talléron. A pénzt nyár végén, ősz elején vezetik be a térségben.
Vágólapra másolva!

A helyi pénzt bevezető Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület elnöksége eldöntötte, kik, illetve mik kerüljenek a térség ősszel debütáló pénzhelyettesítőjére.

Keddi bejelentésük szerint az ötszázason a XVIII. század közepén pár évre felbukkant, Jókai Mór által regénybe emelt lápi ember, Hany Istók arcmása lesz látható, a hátlapon pedig a rábaközi perec jeleníti meg a tájegység konyhaművészetét. Az ezresen Kmetty György, az 1848-49-es szabadságharc tábornoka kap helyet, míg a túloldalon a höveji csipke mutatja be a környék népi alkotásait. A kétezres címletre a térséget a XVIII. és a XIX. század fordulóján felvirágoztató báró Berg Gusztáv, valamint az általa építtetett, Kapuvár és a közeli Öntés között futó kisvasút képe jeleníti meg a gazdaságtörténeti emlékeket. Az ötezres előlapján Laky Demeter, a premontrei rend szerzetese, költő, író, műfordító, a hátoldalon pedig működésének helye, a csornai rendház, valamint Szany háromtornyú temploma lesz majd látható. A tízezresre a Gyula diák néven is alkotó Somogyváry Gyula író, újságíró, parlamenti képviselő mellett rábaközi népviseletek, a húszezres címletre pedig Pátzay Pál szobrászművész arcmása, illetve a Rábaköz 1753-ban készült térképe kerül.

Nyár végén, ősz elején kívánják forgalomba hozni a Rábaköz saját "pénzét", a tallért. A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják.