Martonyi: 3-5 EU-tag kimaradhat az eurómentő paktumból

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszer várakozása szerint az euróövezeten kívüli tíz EU-tagállamból három-öt ország lesz, amelyik nem fog csatlakozni az euróövezet versenyképességi csomagjához. Még Magyarország sem döntött az ügyben, és a külügyminiszter azt mondta, az ország "soha nem szerette az adóharmonizációt".
Vágólapra másolva!

Martonyi János külügyminiszter egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta, megkezdődtek az egyeztetések arról, hogy mely országok szeretnének csatlakozni az euróövezet versenyképességi paktumához. A külügyminiszer szerint egyelőre még csak felmérik, hogy ki akar csatlakozni, de Martonyi szerint az euróövezeten kívüli tíz EU-tagállamból három-öt ország lesz, amelyik nem fog csatlakozni.

Martonyi egyébként azt mondta: "Mi ennek a paktumnak a szövegével teljes egészében egyetértünk." Ugyanakkor - mint mondta - Magyarország "soha nem szerette az adóharmonizációt". A megállapodás fő iránya, hogy ne alkalmazzanak túl alacsony adókat az uniós tagállamokban, de lehetnek olyan országok, amelyek nehezen mondanának le erről a lehetőségről - hívta fel a figyelmet. A megállapodás lényeges elemei között említette a versenyképesség növelését, a termelékenység és munkabérek összekapcsolását, a kedvezményes nyugdíjrendszerek csökkentését, továbbá az államháztartási hiánnyal kapcsolatos alkotmányos vagy más magas szintű törvényes korlátok bevezetését.

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács februárban versenyképességi csomagot dolgozott ki, amelynek hat jogszabályból álló tervezetét szerdán hagyták jóvá az EU pénzügyminiszterei. A német-francia javaslatcsomagról szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

A kormány szerint Magyarországnak nem kell siettetnie az euró bevezetését. A költségvetési bizottság egyik fideszes tagja és az [origo]-nak nyilatkozó elemzők szerint a kormány félti a legyengült magyar gazdaságot és az európai versenyben hátrányból induló magyar cégeket. A gyors euróbevezetés ellen szólnak a szlovák, portugál és görög gazdaság nehézségei is.