Tíz éve nem látott akcióval mentik a jent a fejlett országok

Vágólapra másolva!
A Japánt ért katasztrófák gazdasági hatásainak mérséklése érdekében közbeavatkozik a pénzpiacokon a legfejlettebb országokat tömörítő G7 szervezet - erről állapodtak meg az országok pénzügyminiszterei. Hasonló akciót legutóbb 2000-ben kezdtek.
Vágólapra másolva!

A fejlett országokat tömörítő G7-országok pénzügyminiszterei megállapodtak arról, hogy közösen lépnek fel a japán katasztrófa miatt szélsőségesen ingadozó jen árfolyamának stabilitásáért. Legutóbb 2000-ben léptek hasonlót a fejlett országok.

A földrengés, az utána következő cunami és a fukusimai atomerőmű katasztrófája miatt nagy károkat szenvedett a japán gazdaság, s ezért több külföldi befektetésből áramlott vissza az országba a tőke, ami miatt a jen a második világháború óta nem látott szintre erősödött - írta a BBC. A terv bejelentésének hatására azonban jelentősen gyengült a jen.

"Amint már jeleztük, a túlzott és rendszertelen árfolyammozgás kedvezőtlenül hat a gazdasági és pénzügyi stabilitásra" - írta közleményében a G7, amely hozzátette, hogy szorosan követik az eseményeket és együttműködnek a szükséges mértékben. A BBC szerint a piacok számítottak rá, hogy az országok reagálni fognak a pénzügyi megingásra, de azt meglepetésként értékelték, hogy ennyire szervezetten és közös erőfeszítéssel teszik ezt.

A japán jen túlzott erősödése komolyan veszélyeztette volna a főleg az exportra építő gazdaság teljesítményét, s ezáltal a világgazdaság válságból való kilábalását tartotta volna vissza. A G7 országok közé az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán tartoznak.