A jegybankelnök tanácsadója lehet a Monetáris Tanács új tagja

Vágólapra másolva!
Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky Györgyöt, a miskolci egyetem dékánját fogja javasolni a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába az országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Rogán Antal, a testület fideszes elnöke - erősítették meg az [origo]-nak az MTI információját. Cinkotai jelenleg is a kormányoldal által gyakran támadott Simor András MNB-elnök tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Hétfőn javaslatot tesz a parlament gazdasági bizottságának elnöke, a fideszes Rogán Antal arra, hogy kiket jelöljenek a jegybank Monetáris Tanácsának két üres helyére. Az MTI információja szerint Rogán Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky Györgyöt, a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának dékánját fogja jelölni. Ezt az [origo]-nak is megerősítette egy gazdasági bizottsági forrás.

Ha a bizottság dönt a jelöltekről, az országgyűlés még aznap meg is választja a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hiányzó két külsős tagját. A parlament a tagokról egyenként, egyszerű többséggel határoz, és hat évre választja meg őket.

Az MTI információi szerint gesztusértékű Cinkotai János jelölése, aki jelenleg is Simor András MNB-elnök külső tanácsadója. Cinkotai János közgazdász, a diplomamunkájában és a doktori értekezésében is az inflációval foglalkozott. 1977-től a rendszerváltásig az Országos Anyag és Árhivatal fogyasztói árakkal, az árintézkedések előkészítésével, illetve az inflációs előrejelzésekkel foglalkozó előadója volt. Ezután az Antall-kormány főtanácsadója volt. A Magyar Nemzeti Bankban két alkalommal is dolgozott, 1994-1998 között alelnöki tanácsadókét, majd 2001-2007 között, külsős elnöki tanácsadóként. 2009-től tiszteletbeli elnök tanácsadó.

A másik jelölt, Kocziszky György a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának dékánjaként dolgozik. Kocziszky Györgynek az interneten fellelhető rövid önéletrajza nem tartalmaz a monetáris politika világához köthető részletet. Gépészmérnökként végzett a Miskolci Egyetemen most már gazdaságtant oktató monetáristanácstag-jelölt, akinek szakterülete a regionális gazdaságtan. Kutatási területe elsősorban az Európai integráció gazdaságtana, illetve a regionális gazdaságtan, növekedés- és fejlődéselméletek.

Az országgyűlés március 7-én már megválasztotta a Monetáris Tanács két tagját, Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet. A jelöltekre egy februári törvénymódosítás alapján a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tehetett javaslatot. A Monetáris Tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása március elsején járt le.