Hibás az szja-bevallás kitöltési útmutatója

Vágólapra másolva!
Tévesen szerepel az szja-bevallás nyomtatott kitöltési útmutatójában, hogy parlagfű-mentesítésre is fel lehet ajánlani az adó egy százalékát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra figyelmeztet, hogy senki ne ajánlja fel erre a célra az egy százalékát.
Vágólapra másolva!

Hibásan szerepel a 1053 számú személyi jövedelemadó-bevalláshoz mellékelt nyomtatott kitöltési útmutatóban, hogy parlagfű-mentesítésre is fel lehet ajánlani az adó egy százalékát - figyelmeztetett szombaton közleményben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hivatal azt kéri az adózóktól, hogy ne ajánlják fel erre a célra az egy százalékokat, mert nem lesz érvényes.

A kitöltési útmutatót ugyanis még az előtt kinyomtatták, hogy kihirdették volna a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt, amely meghatározza, hogy az adóbevallásban milyen kiemelt költségvetési előirányzatok számára lehet felajánlani az egy százalékot. A később kihirdetett törvényben azonban csak a Nemzeti Tehetség Program számára lehet rendelkezni az egy százalékról. A bevallás elektronikus úton elérhető kitöltési útmutatóját már pontosították.

A NAV szerint az összevont adóalap után a személyi jövedelemadót fizető magánszemélyek minden évben rendelkezhetnek adójuk 1 + 1 százalékáról. Az egyik 1 százalékos összeget vagy egyházak, vagy kiemelt költségvetési előirányzatok számára lehet felajánlani (a másikat civil szervezeteknek). Idén csak a már fentebb jelzett Nemzeti Tehetség Program (technikai szám: 1823) szerepel mint kiemelt költségvetési előirányzat.

Ha valaki már elküldte a rendelkező nyilatkozatot a parlagfű-mentesítésre, május 20-ig küldhet másik rendelkező nyilatkozatot, melyben a Nemzeti Tehetség Program vagy valamely egyház számára ajánlja fel adója egy százalékát.