A középmezőnyt célozza meg Demján bankja

Demján Sándor díszoklevelet vesz át a Miskolci Egyetem rektorától, Professzor Dr.Patkó Gyulától
Vágólapra másolva!
A hazai vállalkozások gyorsabb fejlődését kívánja elősegíteni a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Gránit Bank, amely 2015-re tizenötszörésére kívánja növelni forgalmát.
Vágólapra másolva!

Három-öt éven belül a hazai pénzintézetek egyik vezető középbankjává kíván válni a Demján Sándor érdekkörébe tartozó, elsődlegesen a kis- és középvállalkozások (kkv) kiszolgálását megcélzó Gránit Bank, amelyet bő féléve vett át a nagyvállalkozó tulajdonában lévő Magyar Tőketársaság Zrt. A pénzintézet jelenlegi másik tulajdonosa a bank alelnöke és vezérigazgatója, Hegedűs Éva által vezetett EPM Kft. Az egykor WestLB Hungária néven működő hitelintézetet tavaly a Wallis Zrt. vásárolta meg, tőle került rövid idő múlva Demján Sándor érdekeltségi körébe.

Bartha Ferenc, a Gránit Bank igazgatóságának elnöke a pénteki bemutatkozó sajtótájékoztatón elmondta: kliensbarát, szolgáltató intézményt akarnak működtetni, továbbá, magyar bankként szeretnék a gazdaságpolitika céljait szolgálni, közvetíteni azokat az eszközöket, amelyek a vállalkozások gyorsabb fejlődését szolgálják.

A Gránit Bank a középtávú tervek szerint 2015-re 220 milliárd forintra növeli mérlegfőösszegét, amely 2010 végén az előzetes adatok szerint 13,1 milliárd forint volt, és 2014-től már pozitív eredményre számít - ismertette Hegedűs Éva. Hozzátette: a tulajdonosváltáskor 7 milliárd forintos mérlegfőösszeg hét hónap alatt 90 százalékkal bővült. Ügyfeleik száma jelenleg még nem éri el a kétszázat, az év végre azonban már néhány ezres ügyfélkörrel számolnak.

A vezérigazgató szerint a piacon még bőven van növekedési lehetőség, amit mutat, hogy a bankrendszer mérlegfőösszege a GDP-hez képest még relatíve alacsony, az EU 266 százalékos átlagával szemben 125 százalék. A tőke- és eszközarányos jövedelmezőségi mutatók (ROE, illetve ROA) ugyan csökkentek a válság alatt, de nemzetközi összehasonlításban még így is magasak.