Fellendült az új autók piaca Kelet-Európában

Vágólapra másolva!
Közel egymillió új autó kapott rendszámot az Európai Unióban februárban, a növekedés főként a kelet-európai országokat érintette. A Magyarországon eladott mintegy három és fél ezer autó több mint 15 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest.
Vágólapra másolva!

Februárban közel egymillió új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, a piac a régi tagállamokban és a kelet-európai országokban is javult az európai autógyártók szövetségének (ACEA) szerdán megjelent adatai szerint.

Nyugat-Európában a januári visszaesés után februárban már bővült a piac, 0,3 százalékkal nőtt az új autók értékesítése, míg a 10 új tagállamban 12 százalékkal haladta meg a forgalomba helyezett kocsik száma az egy évvel korábbit. A legtöbb országban növekedést mértek. Csökkenés öt uniós tagországban volt, köztük három nagy piacon, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Spanyolországban.

A legnagyobb európai autógyártó csoport, a Volkswagen konszern februárban 217 ezer kocsit adott el, 8,4 százalékkal többet a tavaly februárinál. A második legnagyobb, a francia PSA Peugeot Citroen értékesítése 5 százalékkal, 139 ezer autóra csökkent.

Az amerikai GM csoport 8,3 százalékos növekedést ért el, a Ford értékesítése 12,9 százalékkal csökkent. A távol-keleti márkák vegyesen teljesítettek, a Magyarországon is gyártó Suzuki 13 ezer kocsit adott el, 4,5 százalékkal kevesebbet, mint tavaly februárban, piaci részaránya így 1,4 százalékról 1,3 százalékra csökkent.

Magyarországon az ACEA adatai szerint februárban 3526 új autó kapott rendszámot, ami 15,9 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. 2011 első két hónapjában összesen 6985 új kocsit helyeztek forgalomba, ami 20 százalékkal több az előző évi 5822-nél.