Az új monetáris tanács első döntésével 6 százalékon hagyta a kamatot

Vágólapra másolva!
Változatlan, 6 százalékos szinten hagyta az MNB új összetételű monetáris tanácsa a jegybanki alapkamatot. A külső folyamatok a kamatemelés folyamatát támogathatnák, ám a magyarspecifikus tényezők az enyhítés irányába mutatnak.
Vágólapra másolva!

Az új összetételű monetáris tanács első döntésével változatlan szinten, 6 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot.

Az MNB kamatdöntő testületében márciustól személyi változások történtek, lejárt négy személy megbízatása, helyükre pedig a Fidesz jelöltjeit választotta meg a parlament. Közülük hárman, Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János és Gerhardt Ferenc már a mai kamatülésen részt vettek, a három belsős taggal, Simor András jegybankelnökkel, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökökkel együtt pedig hat tag dönthetett az alapkamatról. (Hogy kik voltak jelen az ülésen, pár hét múlva, a jegyzőkönyv közzétételekor derül ki.) A negyedik új tag, Kocziszky György csak a soron következő kamatdöntő ülésen csatlakozik a monetáris tanácshoz, ő április 5-től tölti be ezt a pozíciót.

A kamat szinten hagyása nem meglepetés, ezt várták a Reuters hírügynökség múlt heti felmérésében részt vevő elemzők.

Két ellentétes hatás eredőjeként adódott, hogy a piac az irányadó rátát 6 százalékon valószínűsítette. A fejlett világban fokozódnak az inflációs félelmek, az Európai Központi Bank pedig - ahogyan azt Trichet elnök nemrég jelezte - kamatot emelhet, ez pedig a magyar kamatszintet is "húzhatja magával." Ugyanakkor a kormány által bejelentett Széll Kálmán-terv nyomán erősödött a Magyarországgal szembeni bizalom, ha a kabinet kellően részletezi és alátámasztja a körvonalazott intézkedéseket, akkor az meg a kamatszint lejjebb vitelének ágyazhatna meg. Ráadásul idehaza az inflációs folyamatok nem teszik szükségessé a monetáris szigorítást, az amúgy is - egy másik csatornán, az árfolyamon keresztül - megfigyelhető volt az elmúlt napokban, a forint többhónapos rekordot döntött az euróval szemben, amikor a közös valuta kurzusa 270 forint alá szorult.

Vélhetően ezek a peremfeltételek vezérelhették a monetáris tanács tagjait is a kamat szinten hagyásakor, de a pontos okok a délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatón és az azzal egyidőben nyilvánosságra hozandó MNB-közleményből derülnek ki.

Az új tagokkal kiegészült monetáris tanács a várakozásoknak megfelelően 6 százalékon változatlanul hagyta az irányadó kamat szintjét. Az inflációs kilátások és az ország kockázati megítélése ugyan javult az elmúlt időszakban, azonban várakozásunk szerint az új inflációs jelentés továbbra is cél feletti inflációt jelez majd előre a monetáris politika számára releváns időhorizonton - kommentálta a jegybanki döntést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere. Az új jelentés azért is érdekes lesz, mert a jegybank egy olyan kamatpályát is publikál majd, amely előrejelzésük szerint az inflációs cél teljesítéséhez szükséges. Feltehetően ez jelenleg nem mutat esélyt a csökkentésre, sőt inkább további szigorítást tarthat indokoltnak. Ez az új tagokat is mindenképp óvatosságra intheti, hitelességi szempontból várható, hogy nem az MNB-stábbal szembeni konfrontációval kezdik meg működésüket - vélte Bebesy.