Az EP jóváhagyásával Farkas Ádám lesz az uniós bankfelügyelet vezetője

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta, hogy Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi elnöke legyen az Európai Bankhatóság főigazgatója a következő öt évben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament is áldását adta arra, hogy Farkas Ádámot nevezzék ki az európai felügyeleti hatóság, az Európai Bankhatóság főigazgatójának - közölte honlapján az EP csütörtökön. Ezzel első alkalommal kerülhet magyar szakember egy európai pénzügyi felügyeleti hatóság operatív vezetői pozíciójába.

Az Európai Bankhatóság felügyeleti tanácsa március 2-án közölte, hogy Farkas Ádámot, a magyar pénzügyi felügyelet korábbi elnökét választotta főigazgatónak. Kinevezéséhez azonban az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottságának egyetértése is kellett, amelyet kedden meg is kapott. Ez után szavazta meg csütörtökön az Európai Parlament a kinevezést.

A hatóság 2011 elején kezdte meg működését. Feladata többek között, hogy az európai bankcsoportok határon átnyúló tevékenységét nyomon kövesse, a kialakuló kockázatokra időben felhívja a figyelmet, elősegítse a nemzeti felügyeletek közötti együttműködést és közelítse egymáshoz az európai felügyeleti gyakorlatokat. Szükség esetén fel is léphet a banki válsághelyzetek kialakulásának megakadályozására.

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta azt is, hogy a német Verena Ross legyen az Európai Értékpapír-piaci Hatóság vezetője, a spanyol Carlos Montalvo pedig az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság ügyvezető igazgatói posztját foglalhatja el.