A VOSZ elutasítja a kormány beavatkozását a bérekbe

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, V. kerület polgármester
Vágólapra másolva!
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) visszautasította, hogy parlamenti erők vagy a kormány beavatkozzanak a vállalkozók belügyeibe, s kényszerítő eszközöket alkalmazzanak a bérek emelésére. Közleményükben javaslatot tesznek egy vállalkozásvédelmi bizottság létrehozására.
Vágólapra másolva!

A VOSZ közleménye szerint a létrehozandó bizottságnak fel kellene tárni azokat a központi költségvetési tartalékokat és alapokat, amelyek lehetővé tennék, hogy a veszteséges, nehéz helyzetben lévő, alacsony tőkeellátottsággal rendelkező és hitelfelvételi problémákkal küzdő hazai kis- és középvállalkozások is végre tudják hajtani a bérkompenzációt. A szövetség azt javasolja: a bizottság elemezze az egyes nehéz gazdálkodási körülmények között működő vállalkozási csoportok jövőbeni lehetőségeit, beruházási és fejlődési potenciálját, és tegyen javaslatot a hátrányos helyzetben lévő vállalkozások megsegítésének módozataira. A VOSZ felajánlja segítségét a bizottság munkájához - írják.

A VOSZ "ellenérzéssel fogadja, hogy a bér- és adómonitoring bizottság direkt bérszabályozási eszközök bevezetésével fenyegeti az üzleti szféra munkáltatóit" - olvasható a közleményben. Rogán Antal (Fidesz) szerdán megerősítette: az általa irányított bérmonitoring bizottság egy olyan törvényjavaslattal készül, amely rögzítené, hogy 2014 januárjáig az állami támogatások folyósításánál, valamint az állami kedvezmények igénybevételénél figyelembe kell venni az OÉT-bérmegállapodásban foglaltak teljesülését a kis- és középkeresetűeket érintően. A javaslat szerinte akár már májusban a parlament elé kerülhet.

A VOSZ-közlemény kiemeli: az üzleti szférában a bér munkapiaci kategória, amely alkalmas a dolgozók teljesítményének elismerésére, ösztönzésre, differenciálásra. A vállalati bérfejlesztéseket a tulajdonosok és munkáltatók nem külső befolyásra, hanem a verseny-, a jövedelemtermelő és költségviselő-képesség ismeretében, valamint a foglalkoztatás biztonságát szem előtt tartva hajtják végre. Ennek tudatában írták alá az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáltatói oldalának képviselői az idei évre érvényes keresetajánlást, amely átlagosan és éves szinten 4-6 százalékos bérfejlesztést javasol.

Az ajánlás nem minden munkáltatóra, nem minden munkavállalóra vonatkozik, hanem versenyszféra egészére - hívja fel a figyelmet a VOSZ. A szervezet szerint a monitoring bizottságtól rossz üzenet, hogy tizennyolc év szabad és sikeres béralku-mechanizmusának pozitív tapasztalatait figyelmen kívül hagyva ismét a központi bérszabályozás eszközeiben gondolkodnak abban a szférában, ahol az állam nem tulajdonos, nem munkáltató. Az elképzelés sérti a vállalkozók önállóságát, veszélyezteti a meglévő munkahelyeket, az érvényes kollektív megállapodásokat, a béren kívüli juttatások rendszerét és a piacgazdaság működését - olvasható a közleményben.

A VOSZ közleményében úgy fogalmaz: visszatetsző, hogy a Rogán Antal vezette testület tagjai az állami és önkormányzati tulajdonban lévő vállalatoknál bértárgyalásokon vesznek részt, és az üzleti szférában megtermelt, valamint a központi költségvetésbe befizetett vállalkozói adóforintokból "nagyvonalúan" ígérnek és biztosítanak fedezetet a közszolgálatban dolgozók jövedelmének kipótlásához.