A Hungarocontrol 11 milliárd forintért hoz létre új irányítóközpontot

Vágólapra másolva!
Közel tízezer négyzetméteres új irányító központtal és a legmodernebb technológiával fejleszti a hazai légi közlekedés infrastruktúráját a magyar légiforgalmi szolgálat, a beruházás összértéke eléri a 11 milliárd forintot - közölte a HungaroControl Zrt.
Vágólapra másolva!

A közép-európai térség légi navigációjának versenyképességét is növelő beruházás alapkövét tette le Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Szepessy Kornél, a HungaroControl elnök-vezérigazgatója és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester Budapesten.

A költségek több mint 80 százalékát, közel 9,4 milliárd forintot a HungaroControl Zrt. saját forrásból finanszíroz. A fennmaradó 1,6 milliárd forintot az Európai Unió biztosítja. A 2012 szeptemberében üzembe lépő létesítmény révén műszaki-technológiai szintjét tekintve a HungaroControl lesz a régió egyik élenjáró légiforgalmi szolgálata.

Tavaly 9,49 millió járat, forgalmasabb napokon 28 ezer repülőgép közlekedett Európa felett, és mértékadó prognózisok szerint ez a szám húsz éven belül akár a duplájára is növekedhet. Ez óriási kihívások elé állítja majd a kontinens légiforgalmi iparágát, amely hatékonyságában jelenleg messze elmarad az Egyesült Államok mögött - közölte a társaság. forgalomnövekedés miatt bekövetkező torlódások és késések évi mintegy 1 milliárd euró többletköltséget jelentenek főként a légitársaságoknak és az utasoknak, nem beszélve a környezetben okozott károkról.

"A kapacitások jobb kihasználása és a hatékonyság növelése csak folyamatos fejlesztéssel érhető el. A HungaroControl beruházási programja példaértékű más országok számára is, mert amellett, hogy felkészül a növekvő igények legmagasabb szintű kiszolgálására, fokozza a közép-európai légi forgalmi irányítás teljesítményét is" - mondta a fejlesztésről Völner Pál államtitkár.