A francia rendőrség nem talált kémkedésre utaló nyomot a Renault-nál

Vágólapra másolva!
Nem talált a francia rendőrség kémkedésre utaló nyomokat a Renault-nál, de a gyár ügyvédje szerint nem is belső leszámolás történt, vagyis továbbra is kémkedésnek tartják az ügyet.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi és titkosszolgálati források szerint a francia rendőrség vizsgálata "semmilyen kémkedésre utaló nyomot" nem talált a Renault francia autógyár csúcsfejlesztésénél, a 2012 után piacra kerülő elektromos autók programjában. Az eredeti vádak szerint a gyár egyes vezetői kínai megrendelőknek játszották ki a Renault le nem védett fejlesztéseit, a rendőrségi vizsgálat ennek mondott ellent.

Jean Reinhart, a Renault ügyvédje közben tagadta, hogy a cég felső vezetését esetleg megvezették, vagy pedig belső leszámolás történt volna az autógyárban. "Határozottan cáfolom, hogy azt gondoljuk, manipuláció történt. Nincs ugyanis olyan új elem, amelynek alapján mást kellene gondolnunk az ügyről, mint eddig, azaz, hogy kémkedés történt" - mondta az ügyvéd a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

A januárban kirobbant botrányt a Le Figaro cikke indította el, miután belső, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állították, hogy a Renault elektromosautó-fejlesztésének egyes, még le nem védett darabjait külső cégnek szivárogtatták ki, amely egy kínai vállalatnak adta el az információkat.

Az ügy diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett, Peking ugyanis határozottan tagadta, hogy kínai megrendelő állna az ügy mögött. A francia belpolitika is háborúra készült, amit súlyosbított, hogy egyes WikiLeaks-dokumentumok szerint éppen Franciaország az ipari kémkedés nagymestere.