Törvényeket módosíthatnak a stabilitási alap bevezetéséhez

Vágólapra másolva!
Már hétfőn a parlament elé kerülhet a költségvetési és az államháztartási törvény módosítása a 250 milliárd forintos stabilitási alappal összefüggésben - az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén tárgyalta a kormány.
Vágólapra másolva!

Módosítaná a kormány a költségvetési és az államháztartási törvényt a 250 milliárdos stabilitási alappal összefüggésben. Már hétfőn a parlament elé kerülhet a módosítás - az erről szóló előterjesztést pénteki ülésén tárgyalta a kormány.

Nagy Anna kormányszóvivő a tanácskozás után elmondta: a költségvetési törvény módosításában a kabinet arra tesz javaslatot, hogy az Országgyűléshez tartozó fejezetek is vegyenek részt a stabilizálásban, az államháztartási törvény változtatásával pedig nagyobb teret adnának idén a fejezeten belüli átcsoportosításoknak, és módosítanák a maradványelszámolást.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter február eleji javaslata szerint a stabilitási alap célja, hogy a súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédje a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. A terv szerint a tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra.

A 250 milliárd forintos stabilitási alap finanszírozásából nagyjából 170 milliárd forintot állnak a minisztériumok. Egy kormányhatározat értelmében a legtöbbet a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) kell megtakarítania, majd a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium következik. A Nefminek 39,2 milliárd forintot kell zárolnia, ami a tárca teljes, 1557,4 milliárd forintos költségvetési kiadásának 2,5 százalékát teszi ki, a belügyi tárcánál a 34,9 milliárd forint, a hadügyinél pedig a 26,3 milliárd forint csaknem 10 százalékot jelent.