A kínai befektetőé lett az egész BorsodChem

Vágólapra másolva!
Megvásárolta a BorsodChem Zrt. összes részvényét, így teljes irányítást szerzett a cégben a kínai Wanhua. A kínai befektető tavaly 39 milliárd forintnyi eurót biztosított a BorsodChem fejlesztéseihez.
Vágólapra másolva!

A kínai Wanhua Industrial Group 1,23 milliárd euró értékű tranzakcióval a kazincbarcikai BorsodChem 96 százalékos tulajdonosa lett a hétfőn aláírt megállapodás szerint - jelentette be Jason Ding, a Wanhua Industrial Group elnöke kedden Budapesten. A maradék 4 százaléknyi tulajdoni hányad a BorsodChem hitelezőié - tette hozzá.

A kínai cég tavaly nyáron szerzett 38 százaléknyi tulajdont a magyar vegyipari cégben és vételi opciót további üzletrészekre. A Wanhua a cégnek tavaly jelentős forrást biztosított, amelyből bővítették és modernizálták a gyártókapacitást. Ebből épült fel például az új TDI 2 üzem, valamint a salétromsavgyár.

Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója szerint az együttműködés révén a kazincbarcikai cég hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz. Jason Ding, a Wanhua vezérigazgatója pedig azt várja a befektetéstől, hogy a BorsodChem ellássa a Wanhua európai üzleti tevékenységét és a kontinens legversenyképesebb izocianát-gyártójává váljon.