Egyszerűsített adóbevallás: keddig kell megkeresni az adóhatóságot

Vágólapra másolva!
Már csak néhány napig, egészen pontosan február 15-ig kérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy a magánszemélyek részére a hivatal készítse el az egyszerűsített bevallást. Csokorba szedtük, hogy ki élhet a lehetőséggel, s kik azok, akik nem fordulhatnak a hatósághoz a bevallás elkészítéséért.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb február 15-éig, jövő hét keddig lehet az egyszerűsített bevallás választásáról szóló 1053Ny számú nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) megküldeni. A február 15-ei határidő jogvesztő hatályú.

A 1053Ny nyilatkozat az egyszerűsített bevallás választására jogosult személyek esetében megtalálható a bevallási egységcsomagban, illetve letölthető az internetes oldalról, továbbá beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A nyilatkozat rendkívül egyszerű, ugyanis abban konkrét számadatokat nem kell feltüntetni, elegendő "x"-el jelölni az adókötelezettség szempontjából lényeges legfontosabb tényeket - például azt, hogy a magánszemély 2010. évben értékesített-e ingatlant. A nyilatkozat választásának feltételeit a kitöltési útmutató tartalmazza.

Az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adó-megállapítást és az adóévben kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől származó bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, melyből a kifizető, munkáltató adót vagy adóelőleget vont le, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfelel - tájékoztat a hivatal.

98 százalékosok kizárva

Azok a magánszemélyek, akik olyan bevételt szereztek múlt évben, melynek adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szabályait alkalmazzák, kérhetik az egyszerűsített bevallás elkészítését, de csak abban az esetben, ha az Ekho törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották bevételük adózására ezt a módot és a munkáltató/kifizető az adót teljes egészében megfizette.

Az egyszerűsített adózásból kizáró ok lehet többek között, ha valaki külföldi illetőségű, vagy külföldről származó adóköteles jövedelmet szerzett, mezőgazdasági őstermelésből, árfolyamnyereségből származott jövedelme, vagy helytelen adóelőleg nyilatkozat miatt különbözeti adó fizetésére kötelezett, illetve bevételével szemben tételes költségelszámolással költséget számol el. Ugyancsak nem kérheti az egyszerűsített bevallás elkészítését az, aki a "98 százalékos" törvény hatálya alá esik, de egyéni vállalkozók sem.

Tavaly csaknem negyedmillióan kérték

Amennyiben a magánszemély jogszerűen választotta az egyszerűsített bevallást, úgy az adóhatóság az előre kitöltött egyszerűsített bevallást április 30-ig küldi meg az adózó részére. Ha az adózó elfogadja a bevallást, akkor azt aláírva kell visszaküldenie a hatósághoz. Eltérés esetén az adózó a bevallást javíthatja vagy kiegészítheti, s így juttatja el a NAV részére. A visszaküldés határideje: 2011. május 20.

A NAV adatai szerint tavaly majdnem 240 ezren fordultak a hatósághoz az egyszerűsített bevallás kérelmével. Közülük 15 ezret utasítottak el illetékességi, tartalmi vagy formai hiba miatt.