Vízmelegítésben nyerő a napkollektor

napkollektor, napelem, energiatakarékos, napenergia
Vágólapra másolva!
Az éves melegvíz-igény akár 60-70 százalékát is biztosíthatják a napkollektorok, amelyek viszonylag hamar, 5-10 év alatt hozzák be árukat. Hogy mire és miként használjuk a megújuló energiát, ennek megválaszolásában segített az Energia Klub az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Tudta, hogy hazánk területére a Napból egy év alatt 400-szor annyi energia érkezik, mint az ország teljes éves energiafelhasználása? Bármilyen biztatónak is hangzik az adat, önmagában még nem oldja meg az emberiség előtt álló energetikai kihívásokat. Viszont jó kiindulás ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb arányban kezdjünk élni a megújuló energiaforrások kínálta lehetőségekkel - olvasható az Energia Klub anyagában.

Vízmelegítésben a legjobb

Napkollektorokkal a napsugárzást hőenergiává alakíthatjuk, így közvetlen felhasználásra termelhetünk meleg vizet, fűthetjük vele a medencét, és néhány esetben kiegészítő fűtésre is használhatjuk. Egy család otthoni szükségleteit tekintve, éves szinten a melegvíz-igényünk akár 60-70 százaléka gazdaságosan előállítható napkollektorral. Kiegészítő fűtésre olyan épületeknél érdemes napkollektort alkalmazni, ahol kicsi a hőveszteség, tehát nagyon jó a hőszigetelés, és a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű (40-50 °C-os) vízzel üzemel.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A melegvíz-igény 60-70 százalékát is biztosíthatja

A napkollektorok legelterjedtebb típusa a síkkollektor, ami egy elöl üvegezett, hátul hőszigetelt lapos dobozszerkezet, amelyben a napsugárzást elnyelő fekete lemezre (az úgynevezett abszorberre) erősített csőkígyó található. A másik gyakori fajta a vákuumcsöves napkollektor, amely nevét a jól kirajzolódó csövekről, illetve a benne lévő vákuumról kapta. A vákuum a jobb szigetelést szolgálja, míg a hengeralaknak köszönhetően a napsugárzás nagyobb szögben éri a hőhordozó közeget, mint a síkkollektor esetében. Mindkét technológiának megvan a maga előnye, ezért érdemes a felhasználási igények és az árak tükrében mérlegelni.

Vegyíthetők a hagyományos rendszerekkel

Legjobban úgy használhatjuk ki a napkollektorok teljesítményét, ha déli irányba, nagyjából 45°-os dőlésszögben szereljük fel őket, de délkeleti vagy délnyugati tájolással is hatékonyan működő rendszereket kapunk. A napkollektoros rendszerek kiválóan összehangolhatók hagyományos fűtési és melegvíz-előállító rendszerekkel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a kollektorokból nem érkezik elegendő napenergia, a víz gázkazánnal, elektromos, de akár biomassza fűtéssel felfűthető.

Igaz, jelentős összegű, akár milliós nagyságrendű beruházásról van szó, de a napkollektor az egyik leghamarabb megtérülő megújuló energiás beruházás. Attól függően, hogy gázt vagy elektromos áramot váltunk ki vele, 5-10 év alatt is behozhatja az árát.

További megtakarítási tippekről olvashat az Energia Klub honlapján vagy itt.