Százmillió forint tűnt el a csongrádi elkerülő út építésekor

Vágólapra másolva!
Több mint 100 millió forinttal tartozik csongrádi cégeknek a város elkerülő útját építő konzorcium, bár a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már fizetett a fővállalkozónak - írja a Délmagyarország. A város önkormányzata két magáncég ügyének tekinti az esetet.
Vágólapra másolva!

Mintegy százmillió forinttal tartozik alvállalkozóinak a csongrádi elkerülő utat építő konzorcium egyik tagja a Délmagyarország csütörtöki cikke szerint. A napilapnak a Csongrádi Agyagbánya II. Bt. társtulajdonosa, Szabó József elmondta: tulajdonostársával 2009-ben mintegy 32 ezer köbméter útépítési agyag leszállítására szerződött az elkerülő út kivitelezési munkáit elnyerő Csongrád 2009 Konzorcium tagjával, a Szeviép Zrt.-vel. A konzorciumot a Colas Építő Zrt. vezette.

A vállalkozó elmondása szerint a több mint 16 milliós árból alig 5 millió forintot fizetett ki a Szeviép, amely időközben felszámolás alá került. Később a Szeviéppel egyezkedtek a bányatulajdonosok, ám csak ígéretet kaptak, miközben befizették az ügylet után járó adókat és járulékokat, összesen mintegy 7 millió forintot.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyilatkozata szerint a ki nem fizetett alvállalkozói teljesítésekkel összefüggő összes számla ellenértékét kifizették a fővállalkozónak. Több ízben tárgyaltak az alvállalkozói követelések rendezéséről, de "szűkös jogi eszközeik miatt ennél többet nem lehetett tenni" - mondták. Hasonlóan nyilatkozott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is, ahol kiderült: a Szeviép Csongrádon többeknek is tartozik, összesen mintegy 100 millió forinttal.

A lap írása szerint a város önkormányzata nem kíván beavatkozni, két magáncég ügyének tekinti az esetet. A konzorciumvezető Colas Útépítő Zrt. pedig úgy nyilatkozott a napilapnak, hogy a konzorciumi egyetemleges felelősség jogi értelmezésük szerint csupán a megrendelőt illetően igaz, az alvállalkozók tekintetében nem. Ez teljesült is, megépült az út, de egymás alvállalkozóival nincs dolguk - mondták.