Felbőszítette Sarkozyt az élelmiszerárakról szóló brüsszeli jelentés

Vágólapra másolva!
Francia nyomásra elhalasztotta szerdai sajtótájékoztatóját és megváltoztatta jelentésének egyik inkriminiált mondatát az Európai Bizottság - értesült az egyik francia gazdasági napilap. Nicolas Sarkozy francia elnököt állítólag az bőszítette fel, hogy Brüsszelben nem találtak kapcsolatot a spekuláció és az alapanyag-, illetve élelmiszerárak emelkedése között, pedig Párizs szerint ez egyértelmű.
Vágólapra másolva!

Az előzetes tervek szerint szerdán mutatta volna be a brüsszeli Európai Bizottság az alapanyag-, illetve élelmiszerárak alakulásáról szóló jelentését, de a francia kormány nyomására elhalasztották a sajtótájékoztatót, illetve a szöveg publikálását is - tudta meg a La Tribune című francia gazdasági napilap. A lap szerint Brüsszelben azzal magyarázták a szokatlan lépést, hogy a jelentés még nem készült el, annak szövegén még dolgozni kell (az előzetes jelentést megszerezte a francia napilap, azt angol nyelven itt olvashatja el).

A La Tribune úgy tudja, hogy a jelentésben egyetlen mondat borította ki a párizsi politikusokat, a brüsszeli szakértők ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy bár valóban van együttmozgás a származékos piacok és az alapanyagok árai között, de nincs arra bizonyíték, hogy a piaci árak emelkedését a spakulánsok okoznák.

Az ok-okozati összefüggés hiánya azért verte kia biztosítékot Párizsban, mert Nicolas Sarkozy hétfői, a G8-G20 országcsoport új elnökeként elmondott beszédében azt mondta, hogy elnökségének egyik prioritása lesz az alapanyagpiacokon tapasztalható spekuláció elleni küzdelem. Sarkozy hétfői beszédében ki is tért az EB jelentésére, amellyel kapcsolatban azt javasolta, hogy azt április 1-jén, azaz bolondok napján hozzák nyílvánosságra (Sarkozy beszédének francia nyelvű összefoglalóját itt találja meg). "Egyértelműnek tűnik számomra, hogy a spekuláció és az árak változákonysága összefügg egymással" - mondta a francia agrárminiszter, Brune Le Maire, aki szerint úgy fest, hogy az Európai Bizottság nem ebben a világban él.

A La Tribune szerint Brüsszel az éles párizsi kritikákra annyit közölt, hogy a jelentést még április előtt nyílvánosságra hozzák majd, a kérdéses mondatot pedig már átírták.