Ólomfigurák miatt büntetik meg a Lidlt

Vágólapra másolva!
Ólomöntő készletet árultak a Lidl egyik élelmiszerüzletében, ami tilos az Európai Unió területén, ezért Budapest Főváros Kormányhivatala megbüntette a céget. Több mint 1300 darabot adtak el a játékból, ezeket a cég visszagyűjti. A Lidl szerint az általuk árusított ólomöntő készlet nem tartalmaz káros anyagot, de saját előírásaikra hivatkozva a terméket már a múlt héten kivonták a forgalomból.
Vágólapra másolva!

Ólomöntvény figurákat és egy olvasztókanalat tartalmazott az a forgalomba hozott ólomöntő készlet, amely miatt egyelőre ismeretlen mértékű büntetést szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala a Lidl Magyarországra. Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek.

Az ólomöntő készletre egy lakossági bejelentés hívta fel a hatóságok figyelmét. Címkéjén a következő figyelmeztetések voltak olvashatók: "14 év alattiak számára nem alkalmas. Lenyelés esetén az egészségre káros! A beszennyezett tárgyakat és felületeket alaposan tisztítsa meg. Élelmiszerektől, italtól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandó! 87% ólmot tartalmaz." Az öntőkészlet Németországból érkezett hazánkba, összesen 2700 darab, amelyből 1314-et már értékesítettek.

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynöksége szerint az ólom és szervetlen vegyületei állatkísérletekben bizonyítottan rákkeltő hatásúak voltak. Az ólom magzatkárosító, és fejlődési rendellenességeket okozó hatása egyaránt igazolt.

A hatóság felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy az ólomöntő készlet darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése minden életkorban káros hatással lehet az egészségre. Az ólom veszélyt jelent a környezetre, ezért kommunális hulladékgyűjtőbe sem kerülhet. Az elhasznált öntvényeket, illetve az ólomöntő készletet a Lidl Magyarország visszagyűjti.

A Lidl Magyarország vasárnap esti közleménye szerint nem káros az egészségre az általuk árusított ólomöntő készlet, de a terméket a vizsgálatok lezárásáig már a múlt héten kivonták a forgalomból. A Lidl szerint a készlet összetevői között nem szerepel olyan ólomvegyület, amely melegítés hatására káros gázokat szabadítana fel, vagyis a törvények szerint szabadon forgalmazható az Európai Uniós országokban. A Lidl Magyarország a közlemény szerint semmilyen határozatot vagy tájékoztatást nem kapott eddig a hatóságoktól, a terméket saját biztonsági előírásaiknak eleget téve vonták ki a forgalomból.