Felszámolják a Jógazda takarékpénztárat, 28 millió felett veszélyben a betétek

Vágólapra másolva!
Kezdeményezte a pénzügyi felügyelet a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár felszámolását, a betéteseket a betétbiztosítási alap kártalanítja, de mivel január 1-jén életbe lépett egy uiniós előírás, így már nem a teljes betéti összeg erejéig, hanem csak 100 ezer euróig, azaz nagyjából 28 millió forintig.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár pénzügyi szolgáltatás és kiegészítő befektetési szolgáltatás végzésére jogosító engedélyeit, egyidejűleg kezdeményezte az intézmény felszámolását és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. felszámolóként történő kijelölését - közölte kedden a felügyelet.

Az intézkedéseknek az az oka, hogy a takarékpénztár súlyosan megsértette a hitelintézetek tőkemegfeleléséről szóló rendelkezéseket és tőkehelyzete nem teszi lehetővé a jövőbeni biztonságos, jogszabályoknak megfelelő működését.

A felügyelet közlése szerint a takarékpénztár betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessen a betétesek kártalanítása. A törvény alapján az OBA a felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles lebonyolítani a betétesek kártalanítását szolgáló kifizetéseket, az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelésre kifizetést teljesít majd. A takarékpénztár mintegy 6500 betétessel rendelkezik, mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban tízezredekben mérhető - zárul a PSZÁF közleménye.

A takarékszövetkezet honlapján közzzétett OBA-levél alapján a névre szóló betét- és kamatköveteléseket személyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő 27,885 millió forintig fizetik ki - ez a módósítás január 1-jén lépett életbe, addig ugyanis korlátlan volt a betétbiztosítás (erről itt olvashat részletesen). A kártalanítási értesítőt január 14-től várhatják a jogosultak.