Orosz és amerikai tőkével fejleszt a Facebook

Vágólapra másolva!
Félmilliárd dollár tőke bevonásával fejleszti tovább szolgáltatását a Facebook - írta a Financial Times. A pénzt a Goldman Sachs és egy orosz befektető adjá abban az üzletben, amely a Facebookot 50 milliárd dollárra becsli.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint a Goldman Sachs amerikai nagybank és a Digital Sky Technologies orosz befektető 500 millió dollárt fektet a Facebookot üzemeltető vállalkozásba. Az amerikaiak 375, az oroszok 125 millió dollárt fizetnek az üzletben, amely szerint minden Facebook-felhasználó 100 dollárt ér üzleti szempontból. Mivel félmillió felhasználó van világszerte, így a cég értéke 50 milliárd dollárra tehető.

A 26 éves Mark Zuckerberg által létrehozott közösségi oldal 2010-ben a világ leglátogatottabbja lett megelőzve a Google-t az Experian Hitwise kimutatása szerint. A Financial Times a Facebookhoz közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy idén már 2 milliárd dollár lehet a vállalkozás nyeresége. ,

Az orosz cég 200 millió dollár befektetéssel 2009-ben már a Facebook tulajdonosai közé lépett. A lap szerint közben 10 százalék közelébe érhetett a részesedés, mivel megvásárolhattak több dolgozói részvényt.

A Goldman Sachs, amely korábbi vezetőiből többen ma az orosz partnernél dolgoznak, a változó pénzügyi szabályozás miatt érdekelt a Facobook finanszírozásában. Kockázatitőke-befektetőként ugyanis lazább szabályok szerint kell nyilvánosságra hoznia eredményeit. A Facebook 2012-ben léphet a tőzsdére, a Goldman eddig szeretne többséget szerezni a vállalkozásban - írta a Financial Times.