Medián: A lakosság nagy része nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

Vágólapra másolva!
A Medián legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával. Az érintettek nagy része azonban valószínűleg áttér az állami rendszerbe.
Vágólapra másolva!

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb, januárban végzett felmérése szerint a lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával. A válaszadók mindössze 37 százaléka gondolta úgy, hogy az intézkedés jó. E mellett azonban a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami rendszerbe. A cég az ország több mint száz településén összesen 1200 felnőttet kérdezett meg.

A közvélemény-kutató cég ismertetése szerint az átlépés szabályainak ismertetése előtt, tavaly novemberben még a tagok kevesebb mint harmada tartotta valószínűbbnek azt, hogy visszatér az állami nyugdíjrendszerbe, decemberben már csaknem kétszer annyian hajlottak erre, január közepére pedig 74 százalékra emelkedett az így gondolkodók aránya.

A novemberi 45 százalékról harmadára csökkent azok aránya, akik úgy gondolták, hogy inkább a magánrendszerben maradnak, és a tagok mindössze 8 százaléka gondolta ezt biztosnak. Egyelőre azonban az még mindig kérdéses, hogy pontosan hányan maradnak a magánpénztárakban, ugyanis január közepéig a maradásukat biztosnak gondolók közül is csak minden negyedik ember nyilatkozott.

A felmérés szerint azoknak a 84 százaléka, akik inkább a magánrendszerben maradnának, de még nem nyilatkoztak erről, helyteleníti ezt az eljárást. Azt pedig, hogy a nem nyilatkozókat automatikusan átsorolják az állami nyugdíjrendszerbe, csak azok a magán-nyugdíjpénztári tagok helyeslik nagyobb arányban (59%), akik már amúgy is biztosnak gondolják, hogy visszalépnek.