Mindhárom nagy hitelminősítőnél a bóvli kategóriában Görögország

Vágólapra másolva!
Megvonta Görögország befektetésre ajánlott adósi minősítését pénteken a Fitch Ratings, így a görög adósbesorolás már mindegyik nagy hitelminősítőnél a befektetési szint alatt, a "bóvli" kategóriában van.
Vágólapra másolva!

A Fitch péntek esti londoni bejelentése szerint a cég az eddigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a befektetésre már nem ajánlott "BB plusz" szintre rontotta a hosszú futamidejű görög hazai és küladósság besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

A "három nagy" - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - közül már csak a Fitch sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a hosszú futamidejű görög államadósságot, amelyet most a spekulatív sáv felső szélére rontott. Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre immár mindegyik hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision minap közölt 2010-es évzáró kockázati listáján Görögország tavaly a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát.

A legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára négy további EU-tagállam is felkerült, köztük két új: Magyarország és Spanyolország. Ez a két uniós tagállam korábban még nem szerepelt a CMA DataVision által összeállított negyedéves adóskockázati kimutatások felső tízes mezőnyében.